România ar putea apela la un nou împrumut de la FMI – Evenimentul Zilei

România ar putea lua un nou împrumut de la FMI 

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/875263/Romania-ar-putea-lua-un-nou-imprumut-de-la-FMI/

Andreea Ştefan

 Miercuri, 11 Noiembrie 2009

 Statul va achita anul viitor nota de plată pentru împrumuturile făcute atât în anii anteriori, cât şi în 2009.

 În plus, cotizaţia pe care va trebui să o dăm Uniunii Europeane va umfla datoria cu încă 3 miliarde de euro. În acest context, România ar putea apela la un nou împrumut de la Fondul Monetar Internaţional. Afirmaţia îi aparţine secretarului general al Confederaţiei Patronale din Industria României (CONPIROM), Dan Matei Agathon, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu membrii delegaţiei FMI. Agathon a declarat pentru evz.ro că în cazul în care România va reuşi să obţină anul viitor un nou împrumut, suma pe care el o estimează va fi de 5 miliarde de euro.  “Suma (n.r. pe care ar urma să o împrumutăm) va fi una mai mică, pentru că cea pe care România a contractat-o acum (n.r. de aproximativ 20 de miliarde de euro) este mai mare decât suma celor şapte acorduri încheiate anterior, după 90, cu Fondul“.

Un posibil nou împrumut, abia din 2011

Pe de altă parte, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a confirmat pentru evz.ro că posibilitatea unui nou împrumut nu este exclusă, precizând totodată că, dacă va exista un nou acord, acest lucru se va întâmpla abia din 2011, după ce se va fi încheiat cel actual. “Până în momentul de faţă nu se pune problema suplimentării pachetului financiar care e desenat pentru suma de 20 de miliarde de euro, pentru 2009-2011“, a precizat Tănăsescu. Acesta a mai spus că “nu cred că va exista o suplimentare a pachetului financiar (…) dar dacă va fi o cerere, va exista disponibilitate din partea partenerilor“. Reprezentantul României la Fond a afirmat că până acum nu a existat o cerere suplimentară din partea ţării noastre, iar toate strategiile sunt conturate pe principiile actualului acord de împrumut.  

Un nou împrumut, ” binevenit”

La rândul său, reprezentantul CONPIROM, susţine că a ridicat problema unui nou împrumut la întâlnirea cu membrii delegaţiei, iar răspunsul Fondului a fost  “mai întâi, hai să deblocăm banii din cea de-a treia tranşă “, deblocare de care depinde, în principal de adoptarea proiectului de buget pentru 2010 şi a legilor salarizării, pensiilor şi a responsabilităţii fiscale. Agathon a mai spus că oricum România are nevoie de accesarea unor împrumuturi suplimentare, iar un nou împrumut de la FMI ar fi binevenit în condiţiile în care împrumutul de pe piaţa internă, s-ar face cu dobânzi mult mai mari. “România, ca grad de îndatorare este mult sub datoria altor ţări dezvoltate, care au şi 70% datorie externă, din PIB“, susţine reprezentantul patronatelor.

Şerbănescu: Datoria publică, la 80% din PIB

Totodată, analistul Ilie Şerbănescu, a afirmat pentru evz.ro că ţara noastră va fi obligată se se împrumute din nou, trăgând un semnal de alarmă cu privire la datoria publică a României, care spune Şerbănescu, ar putea ajunge la 80% din PIB, dacă ne-am împrumuta din nou. Din împrumutul total, de aproximativ 20 de miliarde de euro, bani proveniţi de la FMI, Banca Mondială, Banca pentru Dezvoltare şi Comisia Europeană, până acum, România a primit două tranşe din împrumutul de la FMI, în valoare de 6,57 miliarde euro. Potrivit acordului, la jumătatea lunii decembrie, conform acordului, Fondul trebuia să vireze cea de a treia tranşă de 1,5 miliarde euro, bani care nu vor veni, pentru că  România nu are o lege a bugetului de stat pentru 2010.

Reclame
Published in: on Noiembrie 11, 2009 at 1:19 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2009/11/11/romania-ar-putea-apela-la-un-nou-imprumut-de-la-fmi-evenimentul-zilei/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: