Asadar nu am fost degeaba la intalnirea cu FMI

Am pomenit aici pe blog (Unii cu circul, altii cu painea!), cu o zi inainte de intalnirea din 3 noiembrie cu delegatia FMI, de cea mai spinoasa negociere pe care o vom avea cu referire la activitatea bancilor straine din Romania, din cauza tratamentului injust la care suspun acestea firmele romanesti. Din motive de protectie a companiilor din tarile-mama.  Am inclus si pe scrisoarea deschisa comuna CONPIROM si UGIR-1903 catre FMI o solicitare clara in acest sens: „Acordarea unui sprijin direct in negocierea cu bancile – mama ale sistemului de sucursale din Romania a deficitului de fonduri necesar agentilor economici pentru desfasurarea activitatii lor”.

Vad in presa recenta ca eforturile noastre nu au fost in zadar, chiar daca factorii care au declansat aceasta desfasurare a lucrurilor nu sunt mentionati. Iata ce citesc in prestigiosul saptamanal economic Capital (stirea e oficiala si a aparut de altfel in toata presa):

FMI pregăteşte o întâlnire cu băncile-mamă ale instituţiilor de credit din România

Autor: CAPITAL Online

Publicat: 6 Noiembrie 2009

FMI pregăteşte pentru 18 noiembrie o întâlnire la Bruxelles cu principalele nouă bănci străine prezente în România pentru a discuta evoluţia angajamentelor asumate de acestea, a declarat a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare acordului stand-by.

 Franks a mai afirmat că s-a întâlnit, joi seara, la sediul BNR, cu guvernatorul Mugur Isărescu pentru a se asigura că şeful băncii centrale cunoaşte situaţia discuţiilor reprezentanţilor FMI cu ministrul interimar al Finanţelor Gheorghe Pogea şi premierul Emil Boc.

 Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital  străin au semnat, în luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

 Scrisoarea de la Viena

Băncile care au semnat acordurile – Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit – deţin controlează 70% din piaţa din România.

 O delegaţie a FMI se află în România pentru a doua revizuire a acordului, vizita urmând să se încheie luni, 9 noiembrie.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Anunțuri
Published in: on Noiembrie 12, 2009 at 12:41 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2009/11/12/asadar-nu-am-fost-degeaba-la-intalnirea-cu-fmi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: