Stima noastra si mandria, bancile din Romania!

Ne referim la bancile cu capital strain. Pentru ca in Romania totul se afla, pana la urma. Asa s-a auzit si faptul ca doua banci straine prezente pe piata romaneasca si-au trimis catre centrale nu mai putin de 2 miliarde de euro. Asta intr-un moment in care firmele romanesti cersesc dupa creditare si li se tranteste usa in nas! Deci un gentleman’s agreement nu valoreaza nimic pentru bancherii straini. Totusi, ei s-au angajat in fata FMI inca din primavara ca nu isi vor reducerea expunerea pe piata romaneasca. A fost o conditie ca Romania sa primeasca imprumutul de la FMI, UE, Banca Mondiala si Banca Centrala Europeana. Si uite asa banii au venit, s-au platit salariile ca cetatenii romani sa isi poata plati creditele cu dobanzi nejustificat de mari catre aceleasi banci care, acum, isi scot banii frumos din Romania.

Vom plati dobanzi peste dobanzi. Bani pe care nu-i vor da copiii nostri, cum se amagesc unii, ci chiar noi. Si anume in 5 ani, dupa o perioada de gratie de doi ani. Cum va arata Romania peste trei ani, cand vom incepe sa dam acesti bani inapoi, plus dobanda, nu stim. Dar nu ne va fi usor. Si sa nu uitam ca platim anual trei miliarde de euro “cotizatia” la UE. Uite insa ca greul il vom duce singuri, pentru ca bancile isi iau jucariile si pleaca. Asta dupa ce, bineinteles, au incasat profituri enorme de pe urma romanilor vreme de atatia ani. Si inca ne asteapta la cotitura. Cum a treia transa de imprumut de la FMI nu a mai venit, bancile stau la panda, asteptand ca statul roman sa aiba nevoie de bani. Pe care ii vom lua de la aceleasi banci care acum isi duc banii afara, dar nu cu dobanzile imprumutului globalizat contactat cu FMI & Co. de 3,5 %, ci undeva pe la 10-12 %. Si atunci ne mai miram ca economia romaneasca e pe butuci, ca firmele romanesti care mai sunt in viata nu primesc credite, in timp ce, anul acesta, 120.000 de firme si-au inchis activitatea, adica cu 1090% mai mult ca anul trecut! De ce sa isi asume bancile riscuri cand banii vin mai usor si mai sigur de la stat? Marile banci au creat criza financiara mondiala, si acum dau bir cu fugitii din Romania!

Reclame
Published in: on Noiembrie 18, 2009 at 2:33 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2009/11/18/stima-noastra-si-mandria-bancile-din-romania/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: