The Day After…

Zilele trecute am fost la cabinetul unui demnitar (nu spui cine, persoana importanta) si m-am simtit ca intr-o Siberie de gheata. Atmosfera rece, apasatoare, ca de sfarsit de lume. Pe birou putine hartii, si probabil vechi, functionarii isi strangeau pixurile si puneau florile la adapost. Toata lumea astepta „ziua de dupa”! Am discutat despre proiecte europene cinci minute si 45 de minute despre alegeri. Interesant subiect. Ma gandeam cat de mult am pierdut in aceasta fara de sfarsit criza politica al carei rezultat a fost blocarea actiunii guvernamentale. Parca am galopa pe o banda de alergare. Efort mult si nu ajungi nicaieri.

De doua luni incoace Romania pierde, spun analistii BNR, circa 10 milioane de euro pe zi, diferenta dintre dobanzile de 3,5 % la imprumuturile care trebuiau acordate de institutiile internationale, fata de cele obtinute de la banci, de 5-6 %. FMI, prin vocea cea mai autorizata, ne-a pus la colt, pe coji de nuca, si ne-a explicat, dragalas, ca avem mari sanse sa obtinem transa a treia impreuna cu a patra pe undeva prin luna martisoarelor. Pana aici totul e bine, dar sa nu uitam ca avem nevoie de bani si in ianuarie, si in februarie, si in martie si o sa ne ducem cu capul plecat tot la bancile care abia ne asteapta pentru cele mai sigure plasamente, si anume cele de stat.

Asa ca a trecut primul tur fara surprize, poate doar pentru unii candidati din categoria „si altii”, asa cum spumos ii definea Sorin Oprescu, care au obtinut mult prea putin fata de asteptari. Romania nu mai lucreaza, nici functionarii publici, inalti sau pitici, nici investitorii toamnei tarzii sau ai primaverii timpurii nu mai vin, nici economistii, nici profesorii sau medicii cu vacante fortate, singurii care au de lucru sunt tiparitorii de afise, bannere, fluturasi si chinezii care fac sepci si geci. Armatele celor trei mari partide stau in transee si isi ascut baionetele pentru turul doi. Sa vina odata un Presedinte si sa ne ofere cadou de Mos Niculae un Guvern cu nuielusa in mana care sa treaca la treaba. Vom avea un Guvern in premiera fara luna de miere, fara perioada de gratie, care trebuie sa purceada in noaptea de dupa investitura la deblocarea economiei.

„Vrem Guvern, democrat, Guvern al poporului”, lozinca din timpul lui Petru Groza, e mai actuala ca oricand.

Reclame
Published in: on Noiembrie 23, 2009 at 11:52 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2009/11/23/the-day-after/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: