Majorarea TVA la 25% scade puterea de cumparare cu 10%

Eu am spus ca un punct procentual de crestere a taxelor inseamna 100.000 de someri. Financiarul a facut o altfel de analiza din care rezulta ca majorarea TVA cu 25 la suta inseamna scaderea puterii de cumparare cu 10 la suta

http://www.financiarul.com/articol_44192/majorarea-tva-la-25-la-cererea-fmi-scade-puterea-de-cumparare-cu-10.html

Majorarea TVA la 25%, la cererea FMI, scade puterea de cumparare cu 10%

 Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care fiscalitatea, directa si indirecta, nu este folosita pentru relansarea economica, ci pentru reducerea consumului si micsorarea veniturilor

 FMI vrea ca guvernul sa majoreze cota unica de impozitare la 20% si TVA la 25% pentru a creste veniturile la buget. Masura va provoca o crestere de cel putin 5% a preturilor si va duce la o scadere drastica a puterii de cumparare, dar si la posibile concedieri pe piata muncii.  Liderii sindicali au sustinut la intalnirea de ieri cu reprezentantii FMI ca revenirea economiei se poate face si prin taxarea diferentiata, in special prin reducerea TVA la produse de baza.

 Reprezentantii FMI au decis ieri ca solutia cea mai buna pentru a creste incasarile la buget este ca guvernul sa majoreze cota unica de impozitare la 20% si TVA la 25%. Cresterea taxelor si im­po­zitelor nu este privita cu ochi buni de mediul de afaceri si de sindicate, care considera ca masurile de stimulare a consumului prin reducerea acestora ar da rezultate mult mai bune. Marirea celor doua taxe va duce, doar la un prim cal­cul, la o crestere de minimum 5% a pre­turilor si la o diminuare cu aproxi­mativ 10% a puterii de cumparare a populatiei.

Firmele vor fi la randul lor afectate si este posibil sa recurga la con­cedieri pentru a nu da faliment sau isi vor „transfera“ activitatile in economia subterana. Ofi­cial, economia „la negru“ se situeaza la aproximativ 20% din PIB, desi mediul de afaceri estimeaza ca nivelul acesteia este chiar dublu in realitate.

 Sebastian Vladescu a negat infor­matiile privind majorarea taxelor, dar se pare ca reprezentantii FMI sunt infle­xi­bili, deoarece nu mai au incredere in guvern. Liderii confederatiilor sindicale au sustinut la intalnirea de ieri cu de­legatia FMI ca Romania nu are cel mai bun sistem de taxe si sa se ia masuri pentru imbunatatirea acestuia, in special in privinta TVA. „I-am avertizat pe cei de la FMI ca politica de taxe care se face astazi nu corespunde si ca preferam o taxare diferentiata, in special la TVA, care creeaza un prejudiciu si o imposibilitate pentru categoriile defavorizate, indife­rent daca sunt pensionari sau angajati.

 De exemplu, este anormal sa platim ace­lasi TVA la paine sau la produse de lux“, a spus Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. Reprezentantii FMI au afirmat ca o metoda sigura pentru a creste incasarile bugetare ar fi marirea TVA, in timp ce liderii sindicali au sustinut ca taxele si impozitele nu trebuie sa creasca. In privinta disponibilizarilor, liderul sin­dical a comunicat reprezentantilor FMI ca este anormal ceea ce au cerut ei, o reducere de 0,7% a cheltuielilor cu fondul de salarii fata de o scadere de doar 0,3% a cheltuielilor diverse de administrare.

 „Disponibilizarile trebuie analizate cum trebuie. Sunt contradictii legate de dispo­nibilizari pentru ca exista insistenta de a politiza nu numai sistemul admini­stra­tiv, ci si pe cel educational, prin noua Lege a educatiei, care nu va duce decat la cre­sterea artificiala a numarului de per­soa­ne din administratie. Am dat ca exemplu situatia din administratia publica, unde  avem trei directori pe acelasi post din cauza incapacitatii guvernului de a lua decizii normale si de a nu politiza struc­tura sistemului respectiv“, a spus Bogdan Hossu. Un alt punct al discutiei cu FMI a fost Legea pensiilor, unde liderul Cartel Alfa a atras atentia ca exista contradictii intre ceea ce a cerut FMI, legat de trans­fe­rarea pe pilonul 2 a unei cote care creeaza dezechilibre pe pilonul 1. De asemenea, sindicalistii au spus ca sunt dificultati la legile speciale, care trebuie clarificate.

 Sistemul public este supraincarcat

Sindicatele vor ca marirea incasarilor la buget sa nu se faca doar prin con­ce­dieri, in conditiile in care exista resurse de crestere a veniturilor. Bogdan Hossu a declarat ca a propus FMI o crestere a veniturilor la buget cu 4% prin masuri de combatere a evaziunii fiscale. La randul sau, Dumitru Costin, presedintele BNS, a spus ca o sursa de finantare neexploatata sunt fondurile europene. Acesta a propus constituirea in maximum doua luni a unei echipe de experti multinationali pentru a pune la punct mecanismele de absorbtie a fondurilor UE. Reprezen­tantii FMI au fost de acord cu pro­pu­ne­rea, urmand sa o sustina in discutiile cu guvernul, la fel ca si solicitarile sindica­listilor privind TVA diferentiata, dar si aplicarea unei cote progresive de impozi­tare.

 „Am cerut ca toate persoanele sa intre intr-un sistem unic de pensii, dar unele categorii trebuie sa poata avea un sistem de pensii ocupationale pe un mecanism al contributivitatii, cum sunt cei din Justitie, Armata si Politie“, a aratat liderul BNS. Potrivit acestuia, in scri­soarea de intentie care va fi semnata cu FMI va fi introdusa o noua „bila neagra“ pentru guvernanti: sistemul de sanatate. „Se fura bani cu nemiluita, deficitul fondului de sanatate publica este de 700 de milioane de euro, iar serviciile medi­cale din spitale sunt un dezastru. Intre 2004 si 2008 s-au incarcat foarte mult schemele de personal. Nu sunt medici si asistenti, dar gasim tot felul de alte per­soane“, a declarat Dumitru Costin. Ace­sta a afirmat ca situatia se regaseste la nivelul intregului sector public, care este supraincarcat.

 Un nou val de recesiune

 Membrii delegatiei FMI s-au aratat pesimisti la discutiile cu sindicatele, afir­mand, potrivit sindicalistilor, ca vor revizui din nou in jos prognoza de cre­stere economica a Romaniei, deoarece actualul nivel este prea optimist. Nu doar tara noastra se afla intr-o asemenea ipostaza, ci intreaga Uniune Europeana, amenintata de un al doilea val de rece­siune. Recent, FMI a scazut de la 1,3 la 0,8% din PIB posibila crestere economica a Romaniei. In aceste conditii, se poate ca si estimarea FMI cu privire la cresterea economica in 2011 sa nu fie atinsa, sustine Alianta Confederatiei Patronale din Romania (ACPR).

 „Sub mesajul FMI transmis patronatelor la intalnirea de saptamana trecuta, ca in cel mai optimist scenariu pentru acest an este crestere economica zero, se ascunde faptul ca Romania va avea tot scadere economica in 2010. Nu stim cu cat, 1%-2%. Este neuzual pentru FMI sa revina de doua ori asupra previziunilor. Suntem foarte curiosi daca si prognoza FMI care arata ca Romania va avea cea mai mare crestere economica din UE in 2011, de 5,1%, se va mentine“, a declarat purta­to­rul de cu­vant al ACPR, Dan Matei Agathon.

 Discu­tiile dintre oficialii romani si cei ai FMI vor continua pana pe 7 mai, atunci cand se incheie misiunea de evaluare. Mini­strul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ieri ca guvernul incearca sa nu mareasca taxele, iar discutiile cu FMI se poarta pe un deficit de 5,9% din PIB. In urma cu doua zile, Crin Antonescu, presedintele PNL, a declarat ca guvernul vrea sa mareasca taxele, varianta negata categoric de Ministerul Finantelor.

 TVA redusa la alimentele de baza – o propunere veche, blocata in Parlament

 O propunere de TVA diferentiata a fost lansata inca de acum patru ani. In luna februarie 2006, senatorul Dan Voiculescu a depus la Parlament o initiativa legislativa prin care propunea reducerea TVA la alimentele de baza de la 19% la 9%. Actul normativ a fost adoptat de Senat doua luni mai tarziu, insa este blocat si in prezent, la Camera Deputatilor.

Anunțuri
Published in: on Mai 5, 2010 at 6:20 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/05/05/majorarea-tva-la-25-scade-puterea-de-cumparare-cu-10/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: