Privaţii îi cer guvernului să dea mai puţini bani pe confort

Articol din Evenimentul Zilei despre cum s-ar putea economisi bani la buget
http://www.evz.ro/detalii/stiri/privatii-ii-cer-guvernului-sa-dea-mai-putini-bani-pe-confort-894490.html

Oamenii de afaceri spun că trebuie stopate cheltuielile nejustificate în perioadă de criză, precum cele pentru maşini, deplasări externe, grădinărit sau noi sedii.

Măsurile dure ce vor fi luate de guvern, care vizează tăierea pensiilor, a salariilor sau a ajutoarelor sociale trebuie completate cu altele pentru reducerea cheltuielilor şi salvarea economiei. Ce-ar mai fi absolut necesar: reducerea drastică a achiziţiilor publice şi urgentarea legii parteneriatului public-privat, susţin la unison reprezentanţii mediului de afaceri.

Dacă guvernul va lua până la 20 iunie măsurile la care s-a angajat deja, boardul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România. În caz contrar, această dată va fi amânată cu câteva săptămâni. Faptul că aceste măsuri sunt necesare o arată noile cifre.

Ultimul scenariu după care lucrează guvernanţii şi reprezentanţii Fondului prevede că, în acest an, vom avea o creştere economică zero, după ce prognoza anterioară a fost redusă de la 1,3% la 0,8%. Pe de altă parte, FMI a fost de acord cu majorarea ţintei de deficit bugetar la 6,8%, faţă de obiectivul anterior de 5,9%, potrivit ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Fără achiziţii publice

„Noi vom propune şi reducerea cu 25% a cheltuielilor materiale şi administrativ-gos podă reşti. Consiliile locale, de pil dă, ar trebui să renunţe la achiziţia de maşini străine. Ar fi un semnal bun că doresc reducerea cheltuielilor şi, în plus, nu e nicio ruşine ca un demnitar să circule cu o maşină fabricată în România, pentru care muncesc zeci de mii de români”, spune Dan Matei Agathon, reprezentant al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).

O altă măsură care, în opinia ACPR, ar trebui adoptată este ca parlamentarii să renunţe la achiziţii de zeci de mii de euro pentru grădinărit, de pildă. De asemenea, cheltuielile cu deplasările externe ar trebui reduse cu 25%. „Participarea la o reuniunea în Burkina Faso sau Haiti nu cred că reprezintă o prioritate”, a completat Agathon. Reducerea cheltuielilor de administrare a aparatului de stat cere şi Maria Grapini, preşedinta Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare (FEPAIUS).

„Trebuie reduse cheltuielile în agenţii şi ministere, precum şi tot ce se cumpără prin Legea achiziţiilor pu blice, pentru că şi-aşa sunt de 2 la 10 ori mai scumpe decât în altă ţară”, spune Grapini.

„Trebuie să oprească achiziţiile publice, pentru că acestea sunt canalul de scurgere a acestor aranjamente pentru clientela politică. De ce e nevoie de sedii, de maşini? De ce e nevoie să se planteze atâtea flori, de pildă? Sunt de 20 de ori peste cost”, spune, la rândul său, analistul Ilie Şerbănescu.

Reducerea evaziunii fiscale

Una dintre cele mai importante măsuri care trebuie luate este diminuarea evaziunii fiscale şi a muncii la negru, adaugă Maria Grapini. „Acestea au crescut înfiorător, au ajuns la cel mai înalt grad de până acum”, susţine preşedintele FEPAIUS. În plus, ar trebui acordate scutiri sau reduceri de taxe pentru IMM-urile nou-înfiinţate, după modelul francez.

Reclame
Published in: on Mai 10, 2010 at 12:24 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/05/10/privatii-ii-cer-guvernului-sa-dea-mai-putini-bani-pe-confort/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: