Cazul Corâci continuă să facă valuri în presă

Curentul

 Ziarul Curentul prezintă azi o interpretare proprie asupra răzgândirii UGIR-1903 vizavi de scrisoarea către FMI.

Cezar Corâci – calul troian al liberalilor în patronate   

  http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010052543899/Actualitate/Cezar-Coraci-calul-troian-al-liberalilor-in-patronate.html

 Ioan Cezar Coråci, preşedintele UGIR-1903, a anunţat ieri că structura patronală pe care o reprezintă nu mai susţine memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi că se va abţine de la vot în Consiliul Economic şi Social (CES). „Nu susţinem memorandumul în forma actuală. Pe de altă parte, nu cred că este treaba patronatelor să decidă asupra scăderii salariilor bugetare şi a pensiilor“, a spus Ioan Cezar Coråci, preşedintele UGIR-1903. Curioasă declaraţie, mai ales că vineri, după întålnirea cu premierul Emil Boc, Coråci spunea, dimpotrivă, că UGIR-1903 susţine scrisoarea către FMI. Declaraţiile de ieri ale preşedintelui UGIR-1903 vin după o serie de întåmplări… interesante. Dimineaţă, Coråci susţinea că a fost atacat de trei PDL-işti. După ce a chemat poliţia pentru a linişti spiritele, preşedintele UGIR s-a răzgåndit în privinţa „atacatorilor“, precizånd că statutul Uniunii exclude apartenenţa membrilor la vreun partid politic.

Cei trei presupuşi membri PDL s-au dovedit ulterior a fi preşedinţi de patronate chiar din cadrul UGIR-1903. Aceştia erau nemulţumiţi de faptul că UGIR-1903 susţine măsurile propuse de Guvern în scrisoarea de intenţie către FMI şi au depus chiar şi o acţiune în justiţie prin care contestă alegerea recentă a conducerii UGIR.

„Noi am avut, aşa cum ştiţi, acum o lună, o adunare generală, de alegeri, care a fost o adunare şi festivă. Am adoptat un program de măsuri anticriză pe care l-am comunicat încă de atunci Guvernului, a avut loc şi alegerea unei noi conduceri. S-a petrecut un fapt, să spunem, mai rar într-o confederaţie democrată. Şi anume, toate voturile au fost în unanimitate. Există, din nefericire, câteva persoane care se pare că s-au răzgândit după aceea – membri UGIR, nu membri ai conducerii UGIR – care au contestat în instanţă adunarea generală. (…) E o poveste cel puţin ridicolă, probabil că şi instanţa o va trata ca atare“, a explicat preşedintele UGIR-1903.

Peste doar câteva ore, Corâci anunţa, într-o conferinţă de presă, că UGIR-1903 şi CONPIROM au decis să nu mai susţină memorandumul cu FMI şi să se abţină marţi (astăzi n.r.) de la vot în Consiliul Economic şi Social (CES), „considerând că nu este problema patronatelor să decidă reducerea salariilor din sectorul public şi a pensiilor“.

Interese personale

În replică, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) a dat publicităţii un comunicat în care arată că regretă gravele probleme interne pe care le are UGIR-1903.

„Orgoliile şi publicitatea personală au fost mai importante decât căutarea de soluţii pentru România şi de aceea UGIR-1903 se află astăzi în situaţia delicată de a se răzgândi cu privire la susţinerea angajamentului României cu FMI, fiind confruntat, în plus, cu grave probleme interne care nu fac cinste mişcării patronale“, precizează comunicatul ACPR.

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România este alcătuită din nouă confederaţii patronale şi cinci asociaţii de business şi deţine 12 voturi în Consiliul Economic şi Social (CES).

„Este dorinţa exacerbată de a ieşi în faţă! Corâci a declarat că reprezintă 60% din patronate, când are doar un vot în CES. Raportul este de 1:12“, a declarat, pentru „Curentul“, Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al ACPR.

„A vrut să facă pe victima, spunând că l-au atacat trei membri PDL (Corâci n.r.). A făcut o mişcare prin care a vrut să iasă în faţă, dar a ieşit prost“, a adăugat Agathon.

Reprezentantul ACPR a arătat că UGIR-1903 nu are de la ce vot să se abţină, de vreme ce în CES s-a votat deja, iar Guvernul urmează să îşi asume răspunderea pe scrisoarea pentru FMI.

Răzgândeanu

Cezar Corâci declara, vineri, că UGIR-1903 susţine o „soluţie imediată“ şi că va susţine întregul pachet convenit cu FMI, nu doar reducerea pensiilor şi salariilor. Dacă vineri se arăta îngrijorat de starea economiei şi era de acord cu tăierea salariilor bugetarilor, ieri, reprezentantul UGIR-1903 spunea că „nu este treaba patronatelor să decidă asupra scăderii salariilor bugetare şi a pensiilor“.

Ioan Cezar Corâci este fost membru PNL, poate de aici i se trage şi înclinaţia spre răzgândeală, inconsecvenţă şi pendularea între măsurile de dreapta şi cele de stânga.

Între 1996 şi 2000, acesta i-a reprezentat pe liberali în Parlament.

Cezar Corâci nu a trecut însă doar prin PNL, ci şi prin PNŢCD, şi prin partidul lui Măgureanu. De altfel, a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 9 Brăila, pe listele Convenţiei Democrate Române.

Se pare că fostul politician, acum reprezentant de patronat apolitic, a rămas cu o slăbiciune pentru PNL, de vreme ce merge şi la congresele partidului.

La cel din martie 2010, spre exemplu, Corâci declara că „actuala guvernare“ nu pare să înţeleagă faptul că este nevoie de politici publice pentru a depăşi criza economică. „Criza este departe de a-şi fi epuizat resursele în România. Acum simţim şi efectele sociale şi aţi văzut câţi oameni disperaţi sunt în România“, spunea Corâci.

Reclame
Published in: on Mai 25, 2010 at 1:35 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/05/25/cazul-coraci-continua-sa-faca-valuri-in-presa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: