Italia anunţă şi ea măsuri de austeritate

 

Tara dupa tara, Europa isi reduce cheltuielile. E randul Italiei acum…

Executivul italian va scădea salariile guvernanţilor şi va îngheţa angajările la stat. De asemeni, va reduce cheltuielile cu administraţia locală, dar şi cele pentru sănătate. Sindicatele au anunţat că vor sprijini măsurile de austeritate, atâta timp cât nu afectează păturile cele mai sărace ale populaţiei.

Reduceri bugetare de 27 de miliarde de euro în Italia

Guvernanţii italieni îşi vor micşora salariile cu 15% Guvernul Silvio Berlusconi va anunţa în această seară un plan de restrângere a cheltuielilor bugetare ce urmează să se desfăşoare pe următorii doi ani, cu scopul economisirii a 24 de miliarde de euro, conform agenţiei Reuters, care a consultat proiectul executivului italian. Conform acestui plan, angajările în sectorul public vor fi limitate la doar 20% din posturile ce vor deveni vacante în perioada 2011-2013. Salariile guvernanţilor şi cele ale funcţionarilor cu venituri mari vor fi reduse.

De asemeni, autorităţile regionale şi municipale vor primi, per total, un buget cu două miliarde mai mic în 2011 faţă de 2010, iar în 2013 – un buget redus cu 3,8 miliarde de euro. Nici domeniul sănătăţii nu va fi scutit de reduceri, bugetul alocat acestui sector urmând să fie redus cu 0,4 miliarde anul viitor şi cu 1,1 miliarde în 2012. Guvernul italian ar urma să mai anunţe că cei care în principiu se puteau pensiona în a doua jumătate a lui 2011 vor fi nevoiţi sălucreze încă şase luni în plus. Guvernul nu va creşte, însă, nivelul taxelor, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al guvernului italian, Paolo Bonaiuti: „Nu vom băga mâna în buzunarele italienilior” – a insistat Bonaiuti.

Pentru a reduce evaziunea fiscală, guvernul italian intenţionează să interzică utilizarea de fonduri cash în tranzacţii ce depăşesc suma de 5.000 de euro, micşorând pragul de la suma de 12.500 de euro. Guvernul italian intenţionează ca, prin aceste măsuri, să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB până în 2012, pragul acceptat, în principiu, de Uniunea Europeană. Tăierile de deficit ar totaliza 1,6% din PIB-ul Italiei după ce anul trecut Roma a înregistrat un deficit de 5,3% (sub media europeană). Planul este adoptat după ce piaţa a dat semne de îngrijorare referitoare la regiunile periferice ale zonei euro. Sindicatele italiene au anunţat că vor sprijini măsurile guvernului, atâta vreme cât nu vor lovi în păturile cele mai sarace ale populatiei. (Realitatea Net)

Anunțuri
Published in: on Mai 25, 2010 at 2:03 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/05/25/italia-anunta-si-ea-masuri-de-austeritate/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: