Gandul a pus mana pe acelasi proiect de Cod Fiscal ca si mine si care anuleaza scutirile din IT

 

 http://www.gandul.info/financiar/cum-explica-statul-noile-taxe-afecteaza-mai-ales-persoanele-fizice-si-salveaza-10-000-de-bugetari-ce-bani-pierdeti-dupa-noul-cod-fiscal-6176752?p=1

 Cum explică statul noile taxe: afectează mai ales persoanele fizice şi salvează 10.000 de bugetari. Ce bani pierdeţi după noul Cod Fiscal

Criza nu s-a terminat pentru mediul privat. Mãsurile anunţate ne vor lăsa şi mai puţini bani în buzunare  

Vor creşte impozitele pe locuinţe, se vor impozita toate tichetele, programatorii rămân fără facilităţi fiscale la salariu iar angajaţii plătiţi pe drepturi de autor vor trebui să ducă la Fisc bani de acasă. Statul speră să obţină astfel 200 de milioane de euro

În scurt timp, românii vor plăti impozite pe dobânzile obţinute din depozitele bancare, pe tichetele de masă, creşă sau vacanţă, pe salariile compensatorii primite iar programatorii nu vor mai avea nicio facilitate fiscală când vine vorba despre impozitarea salariilor. Măsurile sunt cuprinse în proiectul de modificare a Codului Fiscal propus de Finanţe, obţinut de Gândul, proiect care se află acum pe masa Guvernului.

Ministerul Finanţelor, care speră să obţină astfel circa 200 de milioane de euro în plus la bugetul de stat, precizează în nota de fundamentare că, „având în vedere că cele mai multe dintre măsuri vizează persoanele fizice, impactul asupra mediului de afaceri este nesemnificativ”. Spre comparaţie, anul trecut statul a acordat prime şi bonusuri în valoare de aproape 310 milioane de euro angajaţilor unor companii de stat care au avut pierderi totale de circa 3,5 miliarde de euro.

publicitate 

La capitolul „Impactul social”, oficialii guvernamentali au subliniat că „fără veniturile suplimentare estimate a fi încasate, în condiţiile menţinerii deficitului bugetar, ar fi fost afectate circa 10.000 locuri de muncă (din sistemul bugetar, n.r.)”.

La aceste măsuri se adaugă şi scăderea cotei de cheltuieli forfetare în cazul angajaţilor plătiţi în baza unui contract de drepturi de autor, ceea ce înseamnă că în loc să primească bani de la Fisc în urma recalculării (care are loc după depunerea declaraţiei de venit global), aceştia vor trebui să aducă bani de acasă. Decizia ar putea afecta până la 500.000 de angajaţi plătiţi pe contracte de drepturi de autor, dintre care 80.000 sunt plătiţi exclusiv prin acest tip de contract. O altă prevedere importantă este cea privind creşterea taxelor pe locuinţe, altele decât cea de domiciliu, măsură anunţată recent de premierul Emil Boc, care nu a precizat în acel moment şi care va fi creşterea.

Partenerii sociali, nemulţumiţi de lipsa dialogului

Discuţiile pe marginea acestui proiect dintre Finanţe şi partenerii sociali au avut loc miercuri, cel puţin oficial. Neoficial, ministerul nu a făcut altceva decât să cheme patronatele şi sindicatele pentru a le prezenta documentul. „Am ajuns acolo, au început discuţiile. S-a vorbit, s-a explicat. La sfârşitul întâlnirii, doamna secretar de stat a chemat câţiva reprezentanţi ai societăţii civile şi le-a spus: «Îmi pare rău. Proiectul a fost deja trimis la Guvern». Adică ne-au chemat acolo doar ca să ne anunţe că vor face aceste modificări. Nici vorbă de negocieri”, au declarat pentru Gândul surse participante la discuţii.

Economiştii susţin că lărgirea bazei de impozitare este bună

Economiştii spun că orice încercare de lărgire a bazei de impozitare este bună, însă principiile Codului Fiscal în noua formă sunt greu de înţeles.

„Nu înţeleg principiul impozitării tichetelor de masă. Ele asta sunt: o facilitate fiscală. Ce rost are să le impozitezi? De ce să le păstrăm şi să plătim întreaga infrastructură din spatele lor dacă sunt impozabile? Mai bine hotărăşte angajatorul să acorde angajaţilor o mărire de salariu în locul acestor tichete”, a declarat pentru Gândul Radu Crăciun, director de investiţii Eureko Pensii….(

Vor creşte impozitele pe locuinţe, se vor impozita toate tichetele, programatorii rămân fără facilităţi fiscale la salariu iar angajaţii plătiţi pe drepturi de autor vor trebui să ducă la Fisc bani de acasă. Statul speră să obţină astfel 200 de milioane de euro

În ceea ce priveşte renunţarea la facilitatea fiscală acordată programatorilor, Crăciun spune că nu este vorba neapărat de bine sau de rău, ci, din nou, de un principiu. „Ar trebui să ne hotărâm dacă dorim o cotă unică sau una care să fie adaptată fiecărui sector în parte. Dacă vrem cotă unică, toţi trebuie să plătească acelaşi procent din venituri, fără excepţie. Este greu să vorbeşti de solidaritate şi de cotă unică atunci când unii plătesc impozite mai mici decât alţii”, ne-a spus el.

Cele mai importante măsuri: impozitarea tichetelor de masă şi a dobânzilor

• Se vor impozita tichetelecadou, de creşă, de vacanţă şi de masă, măsură în urma căreia statul speră să obţină în şase luni de aplicare circa 420 de milioane de lei, respectiv 100 de milioane de euro, conform notei de fundamentare.

• Se vor impozita dobânzile la depozitele la vedere/conturi curente şi la termen. Măsura ar urma să aducă, pe o durată de aplicare de 6 luni, venituri suplimentare de 217 milioane de lei anul acesta şi de 440 de milioane de lei anul viitor.

• Programatorii nu mai au facilităţi. Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede „includerea în veniturile salariale a veniturilor din salarii obţinute ca urmare a activităţii de creare de programe de calculator”. Impactul estimat de Finanţe este de 30 de milioane de lei în plus la buget, pe o perioadă de aplicare de 6 luni.

• Vor fi considerate venituri impozabile şi plăţile compensatorii.

• Creşte impozitul pe locuinţe. Pentru prima clădire, alta decât cea de domiciliu, impozitul va fi cu 30% mai mare, la cea de-a doua se va dubla iar pentru cea de-a treia şi următoarele se va plăti cu 200% mai mult decât pe locuinţa de domiciliu. În şase luni de la aplicare, prevederea ar urma să aducă aproape 46 de milioane de lei în plus la bugetul de stat.

• Finanţele vor „modificarea cotelor de cheltuială forfetară acordată la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuală în sensul diminuării acesteia de la 40% la 20%, iar în cazul veniturilor de această natură provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală – de la 50% la 25%”.

INFO PLUS

Cât trebuie să aducă de acasă un angajat cu un salariu de 2.000 de lei pe drepturi de autor

Un angajat cu un salariu net de 2.000 de lei va încasa într-un an 26.664 de lei brut, din care statul va lua 2.666 de lei, reprezentând impozitul de 10% aplicat veniturilor din drepturi de autor. Cota forfetară, de 40%, va fi de 10.666 de lei, care se va deduce din brut. Rezultă astfel că angajatul este impozitat cu 16% pe 15.998 de lei, adică trebuie să plătească 2.560 de lei. Angajatul va primi înapoi de la Fisc diferenţa dintre cât s-a oprit la sursă: 2.666 de lei, şi cât trebuia să plătească: 2.560 de lei, respectiv suma de 106 lei.

Scăderea cotei forfetare de la 40% la 20% înseamnă că suma dedusă va fi de doar 5.333 în loc de 10.666 de lei, respectiv în loc să se plătească 16% pe 15.998 de lei, angajatul va trebui să plătească pe suma de 21.331, respectiv în loc de 2.560 de lei va trebui să dea statului 3.413. Cum cei 10% din brut valorează 2.666 de lei, reiese că vor trebui aduşi de acasă, la recalculare, 746 de lei.

Anunțuri
Published in: on Mai 27, 2010 at 2:39 PM  Comments (7)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/05/27/gandul-a-pus-mana-pe-acelasi-proiect-de-cod-fiscal-ca-si-mine-si-care-anuleaza-scutirile-din-it/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 comentariiLasă un comentariu

 1. Domnule Agathon, cam de cata penibilitate mai vreti sa dati dovada? Credeti-ma, ia-ti lamurit pe toti. Dumneavoastra, Gandul, realitatea aveti o varianta de lucru care nu are nici o legatura cu documentul din prezent. Chiar atat de penibil? Incredibil!

 2. http://economie.hotnews.ro/stiri-it-7327258-audio-patronatele-protesteaza-fata-mentinerea-masurii-fiscalizare-sectorului-varujan-pambuccian-este-confuzie-programatorii-raman-neimpozitati-acum-inainte.htm
  aici sunt clarificarile facute de cel care este in masura sa abordeze responsabil tema legata de zona de IT, si anume de catre domnul Varujan Pambuccian

 3. In primul rand, cred ca limbajul nu va face cinste. In al doilea rand, nu pot decat sa-mi doresc sa aveti dreptate si sa scapam de flagelul pe care l-ar reprezenta impozitarea sectorului IT. Ceea ce nu intelegeti este ca eu nu lupt pentru impozitare, ci impotriva ei, si nu doresc sa ne trezim cu asa ceva strecurat pe sub masa, cum s-a mai intamplat. Credeti-ma ca am si eu sursele mele si nu am lansat avertizarea degeaba si nici pentru ca am nevoie de popularitate. Am destula, slava Domnului, mai multa decat mi-as dori.

 4. Fac o mica rectificare. Din pacate, gafa dumneavoastra m-a scos atat de mult din minti incat am gresit cand am scris „ia-ti”, in loc de „i-ati”, asa cum este corect. Asta ca sa nu va luati de eventuale agramatisme care in esenta sunt generate de enormitatile pe care le spuneti la tv si le postati pe blog.

 5. Ceea ce e mult mai grav si mai penibil pana la urma nu este greseala in sine, ci indarjirea cu care tineit de ea… in loc sa va faceti un sincer „mea culpa”.
  Putina responsabilitate nu ar strica. Am inteles … a-ti fost indus in eroare de publicatiile de stiri in frunte cu ‘gandul’.. dar asta nu inseamna ca nu trebuia sa va informati de la sursa ininte de a face astfel de afirmatii false si de a participa la circul general din aceasta tara.

  Acum totul e clar IT-sti NU platesc impozit in continuare!!
  Nu mai insistati in greseala fiindca faceti mai mult rau decat va puteti imagina, fiind totusi o persoana publica.

 6. http://economie.hotnews.ro/stiri-it-7328325-ministerul-finantelor-nu-exista-niciun-angajament-privind-eliminarea-scutirii-venit-cazul-programatorilor.htM
  COMUNICATUL MINISTERULUI DE FINANTE PRIVIND MENTINEREA SCUTIRII DE LA PLATA IMPOZITULUI PE SALARIU AL PROGRAMATORILOR.

  Ei, cum era domnule Agathon? Sa va cereti scuze tot pe la toate televiziunile!

  • Am aflat cu bucurie ca Ministerul Finantelor si-a asumat public aceasta masura. Este garantia ca nu va mai da inapoi. Nu imi cer scuze pentru ca am luptat impotriva anularii scutirilor. Dimpotriva. Pacat ca nu intelegeti fondul problemei care nu era public decat in scopul de a smulge aceasta decizie pentru ca ea sa nu mai fie intoarsa din drum.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: