Ziarul Puterea investigheaza cauzele crizei

http://www.puterea.ro/news2651/Azi-nu-mai-sufeream-de-foame-daca-lor-nu-le-ar-fi-fost-ieri-foame-de-voturi.htm

La începutul anului trecut, Guvernul Boc a aruncat la coşul de gunoi propunerile pentru platforma comună de măsuri anticriză prezentat de sindicate şi organizaţiile patronale. Imediat după înscăunarea premierului Emil Boc, din cele peste 100 de măsuri anticriză propuse de partenerii sociali, Guvernul a pus în aplicare doar cel legat de programul Rabla. Acum patronatele acuză Guvernul Boc că, în situaţia în care cel puţin 35 de măsuri din planul anticriză ar fi fost aplicate, nu era nevoie de tăierea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. De asemenea, liderii de sindicat susţin că 50% din contractele semnate de stat cu societăţi din mediul privat nu au acoperire legală.

În loc să pună în aplicare platforma comună de măsuri anticriză negociată cu sindicatele şi patronatele în ianuarie 2009, Guvernul Boc a ales pe toată perioada anului trecut să trimită sute de mii de oameni în şomaj. Ziarul “Puterea” a intrat în posesia Platformei Comune de Măsuri Anticriză negociată între Guvern, sindicate şi organizaţiile patronale şi abandonată de dragul campaniei electorale din toamnă. “La începutul anului trecut am avut o întâlnire cu liderii de sindicat şi am conceput o platformă comună pentru închegarea unui plan de măsuri anticriză. Din cele peste 100 de propuneri au fost selectate aproximativ 35 de măsuri. Am avut o întâlnire atunci cu premierul Emil Boc, vicepremierul Dan Nica, fostul ministru al muncii, cel al agriculturii şi cel al sănătăţii. Oficialii guvernamentali au fost de acord cu măsurile propuse de patronate şi sindicalişti, însă concret, n-au făcut nimic. După o lună sau două de la consultarea pe planul de combatere a efectelor crizei economice, Guvernul Boc a început să se împrumute pentru plata salariilor şi a pensiilor”, ne-a declarat Dan Matei Aghaton, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România.

 Agathon:  Guvernul doar s-a împrumutat pentru salarii şi pensii

 Cele mai importante  măsuri propuse Guvernului Boc au fost încasarea TVA la emiterea facturii şi programul de investiţii publice de circa 10 miliarde de euro. “Guvernul a plătit datorii şi s-a împrumutat de bani pentru salarii şi pensii. Programul Prima Casă ar fi trebuit să fi finanţat numai construcţii noi. Am îmbogăţit oamenii de afaceri din ţările arabe, care au investit bani în diverse cartiere rezidenţiale. Printre programele de investiţii propuse de noi se numără autostrada Comarnic-Predeal, care ar fi consumat producţia de ciment şi de fier beton a României pe perioada unui an. Un muncitor din construcţii ar fi creat patru locuri de muncă pe industria orizontală”, ne-a spus Aghaton. Potrivit acestuia, singurul program anticriză al României îl prezintă scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional.  “Nu am fi ajuns în această situaţie dacă ar fi fost aplicate aceste măsuri. Dacă tot era într-un declin, încă de la începtul anului trecut, Guvernul ar fi trebuit să facă în aşa fel încât să se învârtă roţile economiei. Statul nu a încurajat mediul privat prin dezvoltarea parteneriatului public-privat. Relocarea investiţiilor, prin reducerea TVA sau a impozitelor, ar fi rezolvat problema deficitului”, a conchis reprezentantul patronatelor.

Reclame
Published in: on mai 27, 2010 at 10:39 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/05/27/ziarul-puterea-investigheaza-cauzele-crizei/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: