Nu e de gluma: bugetul Romaniei se prabuseste!

Articol din Cotidianul.ro care foloseste datele Ministerului Finantelor

http://www.cotidianul.ro/115705-Dezastru_bugetar_in_doar_patru_luni_Romania_este_pe_minus_cu_3_miliarde_de_euro

Dezastru bugetar: în doar patru luni, România este pe minus cu 3 miliarde de euro

 Datele de la Ministerul Finanţelor pe primele patru luni arată că în loc să ieşim din recesiune ne afundăm şi mai mult în ea. Veniturile statului au scăzut cu 1,2%, iar cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 22,7%.

 Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, bugetul general consolidat în primele patru luni ale anului a înregistrat un deficit estimat de 12,12 miliarde de lei, reprezentând 2,25% din PIB. În acelaşi interval, veniturile bugetului general consolidat au fost de 52,61 miliarde de lei, înregistrând un decalaj de minus 1,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

 S-au redus foarte mult sumele încasate din TVA, cu 9,2% (1,07 miliarde de lei). De asemenea impozitul pe profit s-a micşorat cu 4,6%. Au mai scăzut încasările din impozitul pe salarii, cu 7,3% faţă de perioada similară a anului trecut şi cele din accize, cu 1,6%.

 Cheltuielile bugetului general consolidat în primele patru luni au fost de 64,72 de miliarde de lei, înregistrând o creștere de 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cel mai mult au crescut cheltuielile cu dobânzile, care s-au majorat cu 22,7% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent ca urmare a creşterii în termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi. În primele patru luni din 2010 cheltuielile cu dobânzile au fost de 2,07 miliarde de lei față de 1,67 miliarde de lei în perioada similară din 2009.

 Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, au fost în primele patru luni mai mici cu 10,3% față de perioada similară din 2009. În primele patru luni din 2010 s-au alocat pentru investiții doar 4,47 miliarde de lei, față de 4,98 miliarde de lei în 2009.

Reclame
Published in: on Mai 29, 2010 at 12:53 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/05/29/nu-e-de-gluma-bugetul-romaniei-se-prabuseste/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: