Probleme mari chiar langa noi – azi, Ungaria

 Romania libera
http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/criza/forintul-cea-mai-mare-depreciere-dintre-monedele-lumii-188951.html
Forintul ungar a înregistrat joi cea mai mare depreciere dintre monedele lumii, după ce vicepreşedintele partidului de guvernământ Fidesz, Lajos Kosa, a afirmat că Ungaria are şanse mici de a evita soarta Greciei.

Potrivit Mediafax, moneda Ungariei s-a depreciat cu 1,7%, la 280,4 forinţi pentru un euro, până la 17:25 (18:25 ora României). Forintul a avut joi cea mai slabă evoluţie dintre cele 170 de monede analizate de Bloomberg. Înainte de comentariile lui Kosa, moneda ungară se aprecia cu 0,7%.

Forintul a pierdut 14% din valoare comparativ cu maximul ultimelor 14 luni atins în martie, cel mai mare declin dintre monedele analizate de Bloomberg, după ce Fidesz a câştigat alegerile cu promisiuni că va reduce taxele şi va susţine înfiinţarea de locuri de muncă , iar temerile investitorilor privind o extindere a crizei din Grecia s-au amplificat. 

Vicepreşedintele Fidesz, Lajos Kósa, a afirmat, joi, că economia Ungariei este într-o situaţie mai gravă decât se aştepta noul guvern, iar ţara are „şanse foarte mici” de a evita soarta Greciei.

„Comentariile legate de Grecia au speriat pieţele. Dacă guvernul creşte deficitul bugetar la 7-8% din PIB în acest an, fără perspective de îmbunătăţire în 2011, ar putea exista retrageri masive de pe piaţa obligaţiunilor iar presiunea asupra forintului ar putea creşte”, a afirmat Manik Narain, analist la divizia din Londra a grupului financiar UBS.

Totodată, Barroso a afirmat, la finalul unei întrevederi la Bruxelles cu premierul ungar Viktor Orban, că Ungaria este într-o „situaţie delicată”, iar guvernul trebuie să accelereze consolidarea finanţelor publice.

Şeful guvernului ungar s-a întâlnit cu preşedintele CE pentru a obţine acordul Uniunii Europene (UE) în privinţa unui deficit bugetar peste limita convenită pentru 2010.

„Mesajul nostru pentru Ungaria şi alte state este că ar trebui să accelereze consolidadrea fiscală şi nu să o relaxeze. Nu ar trebui să opunem consolidarea fiscală creşterii. Fără disciplină fiscală nu vom înregistra creştere economică”, a declarat Barroso.

Orban, care a catalogat deficitul bugetar de 3,8% asumat de Ungaria pentru 2010 ca nesustenabil, a declarat, joi, că este hotărât să reducă deficitul bugetar. Şeful cancelariei premierului, Mihaly Varga, a afirmat, în săptămâna aceasta, că deficitul bugetar al ţării ar putea ajunge la 7,5% din PIB.

Biroul de presă al Fidesz nu a fost disponibil imediat pentru a comenta afirmaţiile lui Kosa, notează Bloomberg.

Reclame
Published in: on Iunie 4, 2010 at 10:32 AM  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/06/04/probleme-mari-chiar-langa-noi-azi-ungaria/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Buna ziua domnule Agathon,

    inca o data astia de la Realitatea au dat informatia potrivit careia se impoziteaza salariile programatorilor. Domnule, este adevarat, sau iarasi au informatii gresite?

    multumesc si astept sa ma lamuriti,


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: