Mai puţină politică, mai multă economie

Editorialul care va aparea luni in Curierul National

 În timp ce măsurile promise FMI s-au încurcat în iţele politicii dâmboviţene, iar primirea unei noi tranşe de împrumut din partea Fondului la termenul promis a devenit problematică, lumea se pregăteşte de un nou val al crizei, anunţat atât de oficiali ai instituţiilor bancare internaţionale, cât şi de diverşi analişti şi renumiţi „guru” ai finanţelor mondiale, precum miliardarul George Soros.

Nici că se putea un moment mai prost pentru România, care nu a reuşit încă să iasă nici din primul val seismic al prăbuşirii economice şi unde politica, în loc să ajute, mai mult încurcă economia. Colac peste pupăză, diverse agenţii, unele de mâna a doua, dar cine se mai uită la amănunte, dau veşti proaste pentru România, parcă intenţionând să-i sperie şi pe ultimii investitori şi să-i alunge din acest colţ de lume. Oficial, România  nu a fost decalsată de agenţiile majore de rating, dar, pe la colţuri, suntem puşi la index. Mi se pare ciudat să fim văzuţi mai rău decât ţări precum Spania, Ungaria sau Italia, ţări despre care oficialii lor recunosc că sunt în pragul falimentului.

Cheia este în acordul cu FMI. Sunt convins că Standard and Poor’s stă cu ochii pe această înţelegere şi, atâta vreme cât ea se desfăşoară în condiţii normale, nu ne vor declasa. Dacă însă facem greşeala majoră să dăm cu piciorul înţelegerii cu FMI – şi de aceea mi-e teamă de politica românească -atunci nu mai avem nevoie de statistici şi clasamente pentru că agenţiile de rating ne vor depuncta cu 4 trepte, ceea ce va face ca România să intre în incapacitate de plată. Finalizarea acordul cu FMI este cheia păstrării ţării pe linia de plutire, iar investitorii aşteaptă ca acest împrumut să fie dus până la capăt. Odată păstrat acest acord, ar trebui să ne punem mai serios problema atargerii de investitori, şi de aceea Alianţa Confederaţilor Patronale din România a propus urgentarea adoptării legii parteneriatului public-privat. Pentru că, de undeva, statul român va trebui să înceapă să şi plătească aceste datorii, iar creşterea economică este obligatorie pentru a nu continua la nesfârşit o politică de împrumuturi.

Aşadar, etapele de revenire a României pe plus sunt evidente. În primul rând ar trebui să ducem la capăt acordul cu FMI, să facem mai puţină politică şi mai multă economie, iar în al doilea rând ar trebui să ne hotărâm odată că suntem o ţară capitalistă şi să dăm drumul la investiţii, să ridicăm oprobiul public de pe mediul privat şi să încurajăm oamenii de afaceri, fie ei de aici sau din altă parte, să redescopere România ca pe o oportunitate de business.

Ceea ce România încă nu a descoperit, ea având mereu o rămânere în urmă când e vorba de tendinţe globale, este faptul că în lume politica a fost înlocuită de mult de economie şi că singura ideologie care a rămas valabilă în secolul XXI este cea a eficienţei şi a succesului. Atunci când se joacă şi se ceartă de-a dreapta şi de-a stânga, clasa politică românească face recurs la istorie şi la trecut, cu siguranţă nu la viitor. Poate ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas, să înţeleagă şi politicienii români că trăim în post-modernitate şi că ideologia mai este valabilă doar la cursurile de istorie. În actualitatea reală, banii sunt cei care vorbesc.

Anunțuri
Published in: on Iunie 12, 2010 at 12:56 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/06/12/mai-putina-politica-mai-multa-economie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: