Fiscul pregateste vanatoarea de averi dubioase

http://stirileprotv.ro/stiri/economie/fiscul-pregateste-vanatoarea-de-averi-dubioase.html

Autoritatile vor sa aplice modelul american: „Nu ma intereseaza cum ai facut banii, ci daca ai platit impozit pentru ei”.

Deocamdata nu au fixat plafonul de la care o avere va fi considerata mare. Seful Agentiei Fiscale spune ca marile averi ascunse de romani in strainatate vor fi depistate prin schimb de informatii cu celelalte tari comunitare. „Noi vorbim de toate persoanele fizice cu venituri mari realizate atat in Romania cat si in strainatate, care nu au fost impozitate, in principiu provin din economia subterana. Putem vorbi, probabil, de cateva sute de contribuabili”, a spus Sorin Blejnar, presedinte Agentia Fiscala. Idee e buna, dar greu de pus in practica, potrivit reprezentantilor oamenilor de afaceri. „Acesti bani obtinuti pe cai ilicite sunt foarte bine ascunsi prin suveici de firme off-shore si atunci e foarte greu sa ajungi la proprietarul adevarat care, din punctul meu de vedere, moral, ar fi sa plateasca”, a precizat Dan Matei Agathon, purtator de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale. Specialistii cred ca bogatiile se pot ascunde foarte usor in paradisuri fiscale. „Numele actionarului, in general, nu este inregistrat, se folosesc directori nominali. Acesti directori, de fapt directori de fatada, care apar in acte. Numele proprietarului de drept apare doar in anumite acte, pe care acesta le detine. Si, de cele mai multe ori, cei care se respecta isi tin aceste acte departe de ochii lumii, in cutii bancare undeva prin Bahamas, Elvetia sau alte jurisdictii”, a completat avocatul Razvan Pasculescu. Inspectorii ii vor vana doar pe cei care nu isi pot justifica banii, exact asa cum procedeaza faimosul IRS, adica fiscul din Statele Unite, dar nu mai repede de anul viitor.

Reclame
Published in: on iunie 15, 2010 at 7:46 PM  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/06/15/fiscul-pregateste-vanatoarea-de-averi-dubioase/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Pentru incepur domnbule profesor datimi voie sa va salut.
    Referitor la postare.
    Hmmmmmmm.
    In teorie suna bine. Si IRS chiar face treaba in USA. Dar teama imi e ca la noi fiscul la fel ca toate institutiile statului este politizat. Asa ca nu cumva vom asista la vanarea celor care nu au aceeasi culoare politica ca si cei de la putere. Sau nu cumva vom asista in precampanie la presiuni facute de fisc ca sa colcteze bani de cam[panie si ajunganduse la sa le zicem santaje de genul nu poti sa justifici averea iti propun un targ da atat pentru partid si te lasam in pace?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: