Am fost la Chisinau sa sustin acordarea de tichete de masa angajatilor din Republica Moldova

Dupa discutiile oficiale cu sindicatele, patronatele si reprezentantii Guvernului, am fost invitat la o dezbatere la emisiunea Tara lui Dogaru de la Publika TV. Din pacate, Publika nu e la fel de pusa la punct precum Realitatea si nu are inregistrarile emisiunilor pe site.

http://www.publika.md/angajatii-din-republica-moldova-ar-putea-primi-aditional-la-salariu-tichete-de-masa_40001.html

Angajaţii din Republica Moldova ar putea primi, adiţional la salariu, tichete de masă

16 iun 2010, 18:32 | Actualizat (acum 19 ore)
PUBLIKA TV

Acest subiect a fost discutat astăzi în cadrul unei mese rotunde organizată de către FSASP (Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice din Moldova) în parteneriat cu Ministerul Economiei și Comerțului și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Sindicatele susţin însă că politicul este împotriva implementării unui astfel de proiect de lege.

Sistemul tichetelor de masă, introdus de proiectul de lege expus pentru dezbateri publice, presupune dreptul angajatorilor (atât din sectorul public, cât şi privat) de a acorda salariaţilor săi, pentru fiecare zi lucrătoare, o alocaţie individuală de hrană, sub forma tichetelor de masă.

Sindicatele angajaţilor publici spun că astfel banii vor fi folosiţi pentru economia ţării, iar angajatorii ar putea fi scutiţi de unele impozite.

Preşedintele FSASP, Iurie Spivacenco susţine însă că politicul este împotriva implementării acestui proiect de lege. „Proiectul există din 2005. Nu înţeleg de ce se întârzie implementarea acestuia. Acesta prezintă o lege organică, care nu obligă, ci permite angajatorului să ofere, ca supliment la salariu, un tichet de masă pentru o zi de muncă. Acest tichet va putea fi folosit la agenţii economici înregistraţi şi doar pentru produse agroalimentare”, a declarat Spivacenco, în cadrul emisiunii „Ţara lui Dogaru”, de la Publika TV.
Potrivit lui Spivacenco astfel de tichete sunt oferite în 37 de ţări ale lumii şi peste tot există un impact pozitiv. Una dintre aceste ţări este şi Romnânia.

“În 2009 în România 2 milioane de cetăţeni au beneficiat de tichete de masă. Statul, la rândul său, a câştigat 319 mil euro, sub formă de TVA, impozite şi CNAS. În Republica Moldova, unde 90% din produsele oferite sunt autohtone, implementarea unui astfel de sistem, ar stimula producţia, prin încurajarea consumului”, a declarat pentru Publika TV, purtătorul de cuvânt al alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon.

Specialiştii susţin că valoarea unui tichet de masă ar urma să fie reglementat de legislaţia în vigoare. Potrivit lui Agathon schema de calcul ar fi una foarte simplă. “Salariul minim pe economie se împarte la 20 şi rezultă valoarea unui tichet”, afirmă, purtătorul de cuvânt ACPR.

Reclame
Published in: on iunie 17, 2010 at 3:48 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/06/17/am-fost-la-chisinau-sa-sustin-acordarea-de-tichete-de-masa-angajatilor-din-republica-moldova/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: