TVA – Tunelul Vulnerabilităţii Ascunse

Editorialul de maine din Curierul National

Majorarea TVA la 24 la sută era de aşteptat mai ales că în felul acesta intrăm în varianta propusă de la început de FMI. Păcat numai că s-au pierdut trei luni de zile în scandaluri politice, greve şi mişcări sociale, iar în final ne-am întors tot la modelul propus de FMI. Este confirmarea a  ceea ce am mai spus, şi anume că planul propus de FMI este singurul program anti-criză al României.

Ce înseamnă însă majorarea TVA-ului cu 5 la sută? Înseamnă o impozitare care atinge tot ce mişcă într-o economie, de la pâinea zilnică la automobile, de la cele mai ieftine haine la case şi yachturi. Efectul va fi imediat, atât ca nivel de colectare la buget, cât şi în ceea ce priveşte scumpirea produselor. Păcatul cel mare al comercianţilor de a profita de orice mişcare pe piaţă pentru a încerca să-şi sporească profiturile se va dovedi însă catastrofală pentru consum, pentru că şi aşa speriaţi de criză, românii nu îşi vor mai cumpăra decât strictul necesar când vor descoperi că preţurile nu au crescut numai cu cinci la sută, ci chiar cu mai mult.

Efectul scăderii consumului asupra unei economii, mai ales dacă se află în criză, este năucitor. Mii de companii vor da faliment pentru că nu vor mai avea cui vinde deoarece românii îşi vor strânge puţinii bani pe care îi mai au şi îi vor cheltui cu zgârcenia firească dată de vremurile nesigure. Aşadar vom avea un şomaj galopant, totul într-un cerc vicios în care orice reţinere şi economie făcută are ca efect scăderea şi mai accentuată a fluxului economic, cu efectul inevitabil al şomajului şi morţii lente a economiei româneşti.

Bugetarii sunt, în acest caz, cel mai loviţi, pentru că ei au parte şi de scăderea salariilor, şi de scumpirile provocate de mărirea TVA. TVA-ul mărit înseamnă pentru România un Tunel al Vulnerabilităţii Ascunse, câtă vreme avem de a face, odată cu mărirea acestei forme de taxă, cu intrarea într-un spaţiu îngust şi întunecat a cărui ieşire nu o cunoaştem, care e vulnerabil la speculaţii de preţ şi la efectele dramatice ale scăderii consumului şi care, în plus, are capcane ascunse pe care nu le putem prevedea.

          Criza nu a fost a noastră, ci s-a propagat dinspre SUA spre Europa şi de aici şi la noi cu o viteză care depăşeşte nebunia bolizilor pe DN1. Nu contează însă de unde a plecat şi cine e vinovat, câtă vreme o vom plăti cu toţii, aici, la noi acasă, în modul cel mai dureros cu putinţă.

          Ca să nu luăm aceste măsuri degeaba, trebuie însă să păstrăm acordul cu FMI, ca să avem măcar această gură de oxigen şi să dăm acest semnal către pieţele internaţionale că suntem capabili de a păstra relaţiile cu instituţia financiară amintită.

          Trebuie totuşi să ne gândim să protejăm cumva agenţii economici de tăvălugul creşterii TVA. Acum mai mult ca niciodată trebuie să grăbim returnarea de TVA către agenţii economici, precum şi plata TVA la încasarea facturii, nu la emiterea ei. În caz contrar, vom vedea îngroparea rapidă a mediului de afaceri şi colapsul economiei româneşti.

Reclame
Published in: on Iunie 27, 2010 at 11:31 AM  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/06/27/tva-tunelul-vulnerabilitatii-ascunse/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. In turism TVA ul ramine 9 % sau se majoreaza ?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: