Războiul româno-român

 Editorialul de luni din Curierul National

 Alianţa Confederaţiilor Patronale din România a cerut insistent ca celula de criză să fie reînfiinţată pentru că gravitatea situaţiei economice a României depăşeşte capacitatea Guvernului de a face faţă. Niciun Guvern al lumii nu poate rezolva o asemenea criză fără să se consulte cu mediul de afaceri, cu sindicatele, cu societatea civilă, cu toţi factorii sociali care sunt afectaţi, până la urmă, de ceea ce se întâmplă. Deocamdată avem veşti bune din teritoriu, unde filiale ale confederaţiilor patronale din cadrul ACPR au constituit celule de criză la nivel local. Este o lecţie pe care teritoriul o dă centrului, mai leneş în a înţelege necesitatea dialogului în vremurile crâncene pe care le traversăm. Sau poate doar mai orgolios în a renunţa la poziţiile proprii ale fiecăruia pentru a pune împeună nu ceea ce ne desparte, ci ceea ce ne adună.

Ar trebui să ne adune urgenţa nevoilor României care, pe lângă criză, mai e lovită şi de inundaţii catastrofale. Ar trebui să ne unească dorinţa de a scoate România din marasm şi din sărăcie, pentru că ne aflăm toţi în aceeaşi barcă şi nu ar trebui să ne permitem să o scufundăm câtă vreme riscăm să ne înecăm cu toţii.

Trebuie aşadar să repunem în funcţiune o variantă de celulă de criză care să analizeze şi să găsească soluţii viabile la tot ceea ce ne apasă la această oră, fie că vorbim de catastrofe naturale sau de catastrofa economică pe care încercăm să o evităm. Problema României, şi nu e nouă, este că suferă de un individualism bolnăvicios când e vorba de decizii comune ale mai multor părţi. Nu numai taberele sunt adverse la noi, când ar trebui să fie vorba doar de tabere diferite, însă comunicante, dar şi în interiorul aceluiaşi sector, cum ar fi de exemplu sindicatele sau patronatele, se nasc invidii şi conflicte nemăsurate care nu slujesc nimănui. Nimeni nu vrea să dialogheze, nimeni nu vrea să-i asculte pe ceilalţi, toţi le ştiu pe toate şi se pricep la orice. Acestea sunt, în principal, caracteristicile psihologice care ne dezbină până şi într-un moment ca acesta din care numai împreună am putea ieşi.

Şi atunci ce e de făcut? Vom sta să ne plângem şi să ne certăm la nesfârşit? Faptul că FMI ne-a eliberat tranşa de împrumut mult aşteptată este un semnal că încă mai suntem creditaţi pe plan extern. Încă nu am pierdut orice şansă. Dar dacă vom continua să fim proprii noştri duşmani, vom ajunge şi la fundul sacului. Trebuie să punem capăt războiului româno-român şi să semnăm odată un tratat de pace pe bazele căruia să mai şi construim ceva. Ajunge cu disensiunile, cu certurile şi cu părerile nesfârşite care nu se încheie niciodată cu o concluzie faptică! E timpul să fim şi noi odată uniţi, în istoria noastră!

Reclame
Published in: on iulie 3, 2010 at 10:49 PM  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/07/03/razboiul-romano-roman/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

 1. Frumos spus :”E timpul să fim şi noi odată uniţi, în istoria noastră!”..problema este ca atat timp cat romanii din strainatate sunt priviti ca niste tradatori de catre presa din Romania si atat timp cat in presa din Romania nu se prezinta decat faptele penale ale romanilor din strainatate..sincer nu stiu ce se va putea face, suntem acuzati ca am fugit din tara, dar uita sa se mentioneze ca fiecare este liber sa isi aleaga drumul in viata , viata in straianatate nu este usoara dar este dulce doar prin prisma castigului si a realizarii unor obiective pe care in tara nu le poti realiza.De ce statul roman nu ajuta romanul din afara tarii? De ce deschid televizorul si la stirile din tara apar doar rele, doar mizerii , de ce nu se prezinta si lucrurile bune din tara? De ce la unele televizuni -nu le dau numele- se dau stiri DEFAIMATOARE la adresa Romaniei? Aici sunt intrebat cumeste Romania!!!! Explic ce avem bun si ..inevitabil ajung la infrastructura..nu vine nimeni in Romania daca ai gropi si asta este veche povestea de cel putin 20 de ani, nu suntem in stare ca popor sa facem o amarata de autostrada singuri? Oare somerii nu ar veni la munca ? Trebuie sa stam la mila strainilor? Trebuie sa injuram romanul plecat la munca in occident? Romanul ala ca este capsunar, inginer, medic..etc. trimite bani in tara, bani din care isi face ceva cu ajutorul parintilor lui sau isi intretine efectiv parintii, de ce trebuie sa fim noi romanii din straianate injurati de romanii din tara? Am o explicatie..poate cam dura: vulpea cand nu ajunge la struguri spune ca sunt acrii….oare asa a ajuns poporul roman? Atunci singura soarta care ne-o meritam este dezbinarea si atat
  Imi pare rau ca am fost dur in unele fraze dar….cred cu tarie ca deocamdata politicianul roman dezbina poporul roman !!!

 2. Domnule Dan Matei Agathon as dori sa imi permiteti sa va povestesc o intamplare de pe meleaguri franceze…protagonisti, eu un roman si Consulatul Romaniei la Lyon.
  De 2 saptamani efectiv sun zilnic de 3-4 ori pentru a obtine informatii privind programul Consulatului pt a-mi elibera 2 acte mie si sotiei mele. Miercuri in data de 28-07-2010 plecam la Lyon , mentionez ca locuiesc la 160 km de Lyon si nu e asa usor sa pleci de la job.Deci: la telefon raspunde …robotul care iti da programul de lucru cu publicul, pana aici totul e cat de cat bine…dar …la fata locului..surpriza…programul nu coincide cu ce sunt informat la telefon.
  Acum ma intreb si eu ca tot romanul:
  1. De ce nu se schimba numele ambasadorului care a ramas…Dl Baconski actual ministru de externe
  2. De ce suntem batjocoriti? Aici timpul costa bani plus ca nimeni nu imi plateste ziua pierduta
  3. De ce in Franta ca sa primesti un act din Paris de exemplu nu trebuie sa ma deplasez pana acolo ci il pot obtine trimitand scanarea pasaportului si imi parvine in 2 zile tot pe e-mail actul cerut …fara PLATA?
  4. Totusi….cine ii trage la raspundere pe reprezentantii Romaniei ?
  Pentru a va convinge:
  0033478607077 / 0033478607082
  PROGRAM LUCRU AFISAT LA CONSULAT:
  LUNI-MIERCURI : 9-13
  MARTI-JOI:12-16
  PROGRAM DE LUCRU AFLAT LA TELEFON …MENTIONEZ CA DOAR ROBOTUL IL AUZI …NIMENI NU CATADICSESTE SA RIDICE RECEPTORUL: MIERCURI: 13-17
  INCA UN LUCRU CARE M-A DERANJAT PERSONAL CA ROMAN: NICI MACAR UN STEAG AL ROMANIEI LA SEDIUL CONSULATULUI CARE ….ARE LOCATIA INTR-UN APARTAMENT LA 29 RUE DE BONNEL , LYON
  Probabil Dvs obtineti mai usor raspunsuri , eu am renuntat sa cred ca se va schimba ceva daca timp de 7 ani nu s-a schimbat absolut nimic in politica Romaniei fata de noi cei din strainatate!!!!
  Cu respect, Hadrian Mania


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: