Criza măsurilor anti-criză

 

Criza din România a lansat o nouă modă: pachetele de măsuri anti-criză. Orice buticar, orice conţopist emite de două ori pe zi, la micul dejun şi la cină, soluţii de salvare a României şi de relansare economică. În afară de puştii de grădiniţă, cred că toată lumea, în rest, are o viziune proprie asupra relansării economice a ţării, iar unii chiar susţin sus şi tare că numai ei au poţiunea magică prin care vom scăpa de sărăcie. Uite aşa am ajuns ca, în afară de criza propriu-zisă, să avem şi o criză a măsurilor anti-criză!

O economie nu poate fi relansată cu discuţii la colţ de bloc sau după capul fiecăruia. Un plan anti-criză nu este un hit pe care îl fredonăm toţi pentru a arăta că avem ureche muzicală şi că am putea deveni şi noi vedete. La fel, sunt convins că toţi cei care vehiculează măsuri anti-criză la kilogram se simt mari economişti şi au o anumită frustrare că nu sunt puşi în locul ministrului de Finanţe ca să ne arate cum se gestionează o economie.

În primul rând, economia este o ştiinţă care, dincolo de câteva lucruri de bun simţ comun la care are acces toată lumea, are nevoie totuşi de multă pregătire pentru a fi stăpânită şi manipulată corespunzător. Este o marfă sensibilă, mai fină chiar decât porţelanurile de China, motiv pentru care modul în care unii joacă fotbal cu propuneri de taxe, de impozite, de reduceri şi de modele economice îmi dă fiori de groază. Am ajuns să ne pricepem toţi nu numai la fotbal şi la politică, ci şi la economie!

În afară de soluţiile individuale anti-criză care sunt vehiculate la tot colţul, aceeaşi modă a salvării României cu sau fără voia ei a fost adoptată şi de reprezentanţii mediului de afaceri de nivel mai mic sau mai mare. Orice patron sau asociaţie care învârte trei gogoşi presează Guvernul să adopte măsurile propuse de stimabilii reprezentanţi care deţin secretul transformării României în El Dorado. Nici politicienii nu sunt mai cu scaun la cap, şi ei ne arată la televizor cum ar scoate bagheta magică şi am deveni toţi milionari, dacă numai i-am lăsa pe ei la putere!

Mă tem că nu e aşa de simplu. Iar modalitatea în care am transformat criza în subiect de bârfă la piaţă sau la televizor poate fi subiect de studiu sociologic, dar nu modalitate de a rezolva problema. În primul rând, e straniu cum ne-am aplicat individualismul nostru românesc pe o chestiune care se judecă şi se rezolvă la nivel global. Nu putem salva economia românească pe sistemul câte capete, atâtea idei, şi câte patronate, atâtea pachete de măsuri anti-criză. De aceea, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România a făcut mereu un apel pe care l-a reluat acum câteva zile ca toţi reprezentanţii mediului de afaceri să se constituie într-un grup de lucru care să emită un plan anti-criză comun. Altfel, toate măsurile care zboară dintr-o parte în alta de nu le mai dai de capăt nu fac decât să zăpăcească lumea şi să îi ofere Guvernului un motiv serios să nu le mai ia în seamă.

E nevoie ca specialiştii şi reprezentanţii marilor patronate, nu băgătorii de seamă, să stea împreună la masă şi să emită acele direcţii care pot în mod real ajuta economia. Să punem capăt odată acestei şuete dezinvolte în care toată lumea îşi dă cu părerea, dar nu se schimbă nimic.

Iar prima schimbare de strategie pe care noi, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România o propunem, este aceea de a elabora măsuri anti-criză pe euroregiuni, pentru a ne adresa în mod specific economiei zonelor respective şi a veni astfel mai direct în sprijinul lor. Există desigur şi câteva măsuri generale, care trebuie luate la nivelul întregii ţări. În rest însă, economiile locale au nevoie de anumite pârghii specifice. Tocmai de aceea, celulele de criză înfiinţate de UGIR la nivel teritorial au început deja să întocmească planuri anti-criză pentru zonele pe care le reprezintă. Este, cred, o schimbare de viziune asupra economiei româneşti şi aşteptăm să o propunem într-un cadru organizat celorlalte organizaţii patronale, iar apoi direct autorităţilor.

Reclame
Published in: on iulie 18, 2010 at 11:48 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/07/18/criza-masurilor-anti-criza/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: