J’ACCUSE

Editorialul de maine din Curierul National

 Nu am crezut că penuria la nivel european, criza şi competiţia ne vor aduce aici. Aici, la punctul la care ţări vechi ale Europei să ne ia ca ţintă pentru a mai face economie de bani europeni sau pentru a-şi justifica blocajul economic la care au de gând să ne supună. Declaraţiile de război comercial pe care un anumit Lellouche le aruncă României pe motiv de romi sunt nu doar neavenite, ci şi absurde. Îl prefer de aceea pe celălalt Lelouche (Claude), cel care ne-a uimit pe toţi cu arta sa cinematografică.

Atunci când maghrebienii şi defavorizaţii din celebrele fauburguri parisiene dădeau foc maşinilor şi aruncau capitala Franţei în haos nu am auzit niciun oficial francez ameninţând ţările de origine ale anarhiştilor cu embargoul. Acum, brusc, Guvernul Franţei, care nu recunoaşte nicio minoritate pe teritoriul francez, descoperă problema minorităţii rome. Serios? De unde până mai ieri ne ţineau nouă lecţii despre cum să respectăm drepturile tuturor, acum Franţa şi-a pierdut toleranţa de Sorbona şi se complace în accente de intoleranţă?

Ei bine, e momentul, mai întâi, ca popoarele Europei să ne ridice statuie pentru că suntem un popor extrem de tolerant. De acum înainte, nu vreau să mai aud de monitorizări şi de obiecţii la adresa felului cum tratăm minorităţile, inclusiv cea romă. Trăim alături de această minoritate de pe vremea lui Kogălniceanu şi nu am ajuns până acum să o luăm razna ca francezii din cauza lor. Să vină la noi să le dăm lecţii de toleranţă. În al doilea rând, a folosi acest pretext pentru viitoare campanii electorale, aşa cum s-a întâmplat şi în Italia, sau pentru a ascunde, stângaci de altfel, lupta pentru banii europeni, care nu ar mai trebui să vină în România, ci să ajungă pasămite tot la francezi, este o dovadă de prost gust, sau, ca să vorbim în stilul lui Rousseau, de proastă educaţie.

Mă văd nevoit astfel să reiau sintagma celebră a lui Zola şi să lansez împotriva Franţei şi pe limba ei un „J’accuse” care nu este numai al meu, ci al tuturor românilor stupefiaţi de tupeul unor oficiali francezi. Atunci când Carrefour a împânzit România, devenind aici cel mai profitabil punct de lucru din tot lanţul de retail al grupului francez, Franţa era mulţumită. Atunci când alte sute de companii franceze au avut de profitat de pe piaţa românească a fost bine, capitalismul învingea, iar Europa era pentru toţi. Acum, când e vorba de libera circulaţie şi de drepturile tuturor, de fapt de banalul liberté, egalité, fraternité, gata, Franţa face nazuri. Egalitate doresc ei, dar nu pentru căţei, cum ar spune un fabulist de-al nostru.

Nu am mai văzut de mult o mostră mai urâtă de fariseism şi de lipsă de maniere. Norocul francezilor că ministrului nostru de Externe i-a plăcut atât de mult perioada de sejur de acolo, pe vremea când era ambasador, încât tace mâlc şi nu spune nimic. Nu e treaba lui să apere România, desigur. Doar nu pentru aceasta este plătit din banul public, acela smuls prin TVA şi din impozitele care apasă pe mediul privat.

Aşa încât nu pot decât să le urez oficialilor francezi să recitească Declaraţia lui Schumann din 9 mai 1950 şi să înveţe măcar de acolo care sunt ideile pe baza cărora s-a construit Europa unită.

Reclame
Published in: on August 8, 2010 at 11:54 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/08/08/j%e2%80%99accuse/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: