…_ _ _… SOS Salariul minim

Editorialul de luni din Curierul National

Este clar că salariul minim pe care şi-l permite la această oră România nu este suficient, mai ales dacă avem în vedere că ne îndreptăm spre zona euro, iar în momentul în care ne vom alinia la moneda europeană presiunea pusă pe preţuri va face ca salariile românilor să fie pur şi simplu depăşite de situaţie. Din păcate, până la zona euro trebuie să facem faţă unei crize virulente şi nu ne putem permite să forţăm mâna companiilor private să crească salariul minim atâta vreme cât asupra lor s-au abătut deja, rând pe rînd, nu una, ci multiple alte cheltuieli. Consumul a scăzut în urma creşterii TVA, iar productivitatea trebuie să se adapteze cererii, ca să dăm numai un exemplu, iar această schimbare din mers este suportată de toţi cei care au o afacere în România, fie că vorbim de buticari sau de marile lanţuri de retaileri. Din cauza acestui gen de presiune, o creştere a salariului minim ar arunca economai privată în aer şi, umila mea părere, ar duce plăţile către muncitori în zona neagră.

Vă amintiţi anii 90 când jumătate din România, adică tot ce ţinea de zona privată care abia se năştea, era plătită la negru? Când investiţiile se făceau din geamantane şi diplomate, iar la ziua de salariu era aşteptat nenea cu servieta din care se împărţeau banii mai ceva ca pâinea? Ei bine, dacă sindicatele forţează o creştere a salariului minim în mediul privat o să ne întoarcem acolo, pentru că nimeni din mediul privat nu îşi mai permite în ziua de azi să mai adauge încă o modificare la povara fiscală imensă pe care deja o poartă cu greu. Iar dacă ajungem să ne întoarcem la economia neagră înseamnă că tot efortul depus de România, inclusiv prin intrarea în UE, pentru a ieşi din zona cenuşie a afacerilor duse din portbagaj şi a ajunge la o fiscalizare normală, nu perfectă, pentru că aceasta nu se realizează nici în Bruxelles, a fost zadarnic.

Negocierile de vineri de la Ministerul Muncii dintre patronate şi Guvern, ca şi discuţiile anterioare dintre Executiv şi sindicate, ne-au arătat crevasa care există între ceea ce îşi doreşte România şi ceea ce poate, între ceea ce ar fi normal ca românii să aibă, şi anume un salariul minim mai apropiat de media europeană, şi ceea ce îşi permite la această oră. De aceea patronatele au cerut Guvernului ca salariul minim în mediul privat să fie de 600 de ron, urmând ca, atunci când economia o va permite, această sumă să fie crescută pe măsura performanţelor. Sigur că patronatele s-au trezit iar, ca şi în cazul măsurilor anti-criză, că trebuie să apere o poziţie nepopulară. Dar cred că şi salariaţii îşi dau seama că decât o mărire iluzorie de venituri, care va rămâne doar pe hârtiile de la Guvern, dar care se va solda cu şomajul, mai bine rămân stabil la ceea ce au în momentul de faţă şi care poate fi suportat de angajator.

Reclame
Published in: on august 28, 2010 at 5:53 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/08/28/_-_-_-sos-salariul-minim/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: