O nouă filosofie a măsurilor anti-criză

Editorialul de luni din Curierul National

 Mare remaniere mare în Guvernul României. Nu ştiu dacă era momentul. Nu ştiu dacă o echipă poate fi schimbată din drum, iar continuitatea unei anumite direcţii poate fi păstrată. Mi-e teamă doar să nu îi regretăm pe miniştrii care au plecat şi să păţim din nou ca de atâtea ori în istorie, ajungând să-i regretăm pe cei dinainte pe motiv că cei care au venit sunt mai prejos decât cei care au plecat.

Schimbarea miniştrilor nu schimbă, oricum, problema de fond a României, nici datele problemei. Suntem în continuare în criză (ce simplu ar fi dacă am putea scăpa de ea doar prin schimbarea unor funcţionari!), avem nevoie de măsuri de relansare economică şi de întărirea mediului privat pentru a vindeca o boală profundă şi de sistem despre care abia dacă ne mai amintim de unde şi când a început.

Vom întinde în continuare o mână de ajutor şi noilor miniştri, propunându-le public chiar în această săptămână un pachet complex de măsuri anti-criză. Sperăm că noii miniştri vor fi mai ageri şi mai atenţi cu propunerile mediului de afaceri, mai ales că Alianţa Confederaţiilor Patronale din România va îndrăzni să-i ceară Executivului o schimbare de viziune, nu doar cosmetizarea unor mici detalii. Dacă va avea înţelegerea şi înţelepciunea să aplece urechea la cei care vorbesc de dinăuntrul economiei reale, Guvernul va avea şansa să-şi recâştige credibilitatea şi respectul mediului de afaceri. Chiar dacă pare puţin lucru, e grav ca pe perioadă de criză investitorii şi cei care mişcă economia reală să nu mai aibă încredere în Guvern.

Întindem aşadar o mână de ajutor, ca de atâtea ori, Executivului. Va avea luciditatea să sesizeze oportunitatea schimbării de viziune şi să marşeze pe altceva? Şi, mai ales, va avea curajul?

Fără a dori să dezvălui amănuntele planului nostru care va fi prezentat marţi într-o conferinţă de presă, vreau totuşi să ridic puţin cortina şi să spun că este vorba, în principal, de a muta accentul de pe colectare şi supraimpozitare, pe încurajare şi atragere de investitori. Nu mai putem lua la nesfârşit banii de pe firme şi angajaţi care nu mai au de unde să îi dea pentru că nimic nu îi ajută, pe de altă parte, să câştige mai bine, ca să aibă de unde să dea. Vrem schimbarea acestei filosofii, în sensul în care statul să ajute producătorii de venituri să acumuleze şi să producă mai mult, ca să aibă apoi de unde să colecteze.

Pare un pas mic pentru om, dar e mare pentru o economie. Dacă nu schimbăm modul de abordare al crizei, nu avem cum să ieşim din ea, pentru că din creşterea impozitării nu va rezulta niciodată nimic altceva decât închiderea companiilor, creşterea şomajului, scăderea în consecinţă a consumului şi tot aşa. Actualul sistem de măsuri anti-criză practicat de Guvern este mai degrabă unul al sărăciei, în care ne tot strângem sub plapumă care, al rândul ei, se tot micşorează.

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România propune o schimbare de mentalitate: haideţi să lărgim plapuma, ca să avem loc să ne întindem sub ea în voie şi astfel toţi actorii economici vor avea de câştigat. Desigur că avcest lucru presupune măsuri curajoase de încurajare a investiţiilor. Dar dacă cealaltă variantă am văzut unde duce, de ce nu am încerca şi în sens contrar? Am văzut ce dezastru a provocat în economie impozitul forfetar care a închis firmele şi a lăsat oamenii pe drumuri. Este logic atunci că orice diminuare a impozitării va avea efect contrar, lăsând piaţa să se dezvolte liber şi atrăgând banii în investiţii. Aceasta este soluţia noastră pentru România!

Reclame
Published in: on septembrie 4, 2010 at 10:24 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/09/04/o-noua-filosofie-a-masurilor-anti-criza/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: