Vesti proaste pentru sectorul IT: Guvernul a promis CE că va elimina gradual scutirile la impozitul pe venit pentru programatorii IT

Va trebui sa reluam lupta la nivel de patronate pentru a salva sectorul IT din Romania, amenintat iar de impozitare. Le aduc aminte celor care credeau ca scutirea programatorilor este de la sine inteleasa atunci cand s-a negociat acordul cu FMI ca lucrurile nu s-au rezolvat singure nici atunci…

MEDIAFAX

Guvernul s-a angajat faţă de Comisia Europeană că va extinde baza de impozitare, inclusiv prin eliminarea graduală a scutirilor de la impozitul pe venit pentru programatorii din domeniul IT, că va „raţionaliza” numărul de şcoli şi de spitale şi că scutirile la coplata în sănătate nu vor depăşi 40%.

Guvernul a promis CE că va elimina gradual scutirile la impozitul pe venit pentru programatorii IT

Angajamentele au fost prezentate de MEDIAFAX în luna mai şi se regăsesc în forma finală a Memorandumului suplimentar de înţelegere convenit cu UE, aprobată, miercuri, de Executiv.

Documentul relevă că pentru a primi a treia tranşă a împrumutului acordat României de către UE, Guvernul va „raţionaliza” în continuare numărul de salariaţi din sectorul public în lunile următoare, că va extinde baza de impunere pentru impozitul pe venit, pentru a include şi tichetele de masă, veniturile din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare şi plăţile compensatorii, dar şi că va elimina gradual scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

„În cazul în care aceste acţiuni nu sunt implementate până la începutul lunii iulie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipată, vor fi implementate acţiuni suplimentare de consolidare fiscală, pentru a se elimina orice deficit bugetar anticipat”, se arată în documentul adoptat la Bruxelles la 20 iulie 2010 şi la Bucureşti la 2 august 2010 şi aprobat, miercuri, de Guvern.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal iniţiat la sfârşitul lunii mai conţinea o prevedere potrivit căreia veniturile din salarii obţinute ca urmare a activităţii de creare de programe de calculator vor fi impozitate.

Propunerea a fost criticată de către companiile din domeniul IT şi asociaţiile de profil, care au susţinut că scutirea de la plata impozitului pe venit acordată programatorilor din IT din 2001 a fost una dintre măsurile care au generat creştere economică, iar Ministerul Finanţelor a reacţionat la acea dată spunând că această facilitate va fi menţinută şi că eliminarea scutirii nu este inclusă în scrisoarea de intenţie către FMI sau în memorandumul cu UE.

Reclame
Published in: on septembrie 11, 2010 at 12:37 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/09/11/vesti-proaste-pentru-sectorul-it-guvernul-a-promis-ce-ca-va-elimina-gradual-scutirile-la-impozitul-pe-venit-pentru-programatorii-it/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: