Financiarul despre masurile anticriza ale Guvernului

http://www.financiarul.com/articol_50895/am-avut-mai-multe-guverne-boc-dect-masuri-anticriza-reale-.html

Deciziile pe care Executivul le-a luat in ultimii doi ani au facut economiei mai mult rau decat bine, considera oamenii de afaceri. Patronatele asteapta inca renun­tarea la impozitul minim. Ultimul termen, 1 octombrie

Din zecile de masuri anticriza promise de cele cinci Cabinete Boc, prea putine au fost puse in aplicare si fara efecte vizibile in relansarea economica.

De fapt, patronatele au mentionat ca masuri anticriza doar programele ,,Rabla’’, ,,Prima casa’’ si reabilitarea termica a blocurilor. Mediul de afaceri asteapta in continuare eliminarea impozitului minim si programul pentru sprijinirea tinerilor intreprinzatori.

Singurele masuri anticriza care au dat rezultate au fost programele ,,Rabla’’, ,,Prima casa’’ si reabilitarea termica a blocurilor. In ceea ce priveste programul ,,Rabla’’, chiar daca la tractoare nu a avut rezultate, efectele s-au vazut in cresterea comenzilor si vanzarilor masinilor fabricate in Romania.

,,Prima casa’’ ar fi avut un succes si mai mare daca in program ar fi fost incluse inca de la inceput constructiile noi, insa acum acest program s-a impotmolit, dupa cum sustin patronatele. „Am solicitat premierului ca ,,Prima casa’’ sa includa si constructiile noi inca de la inceput. Reabilitarea termica a blocurilor a avut efecte vizibile. Din pacate, aceasta masura nu a fost suficient finantata, ar fi fost nevoie de cel putin un miliard de euro”, a declarat purtatorul de cuvant al Aliantei Confe­dera­tiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon. Acesta a adaugat ca patronatele asteapta cu nerabdare elimi­narea impozitului minim de la 1 octombrie si programele de start-up pentru tinerii intreprinzatori. „Peste 200.000 de firme au disparut din cauza impozitului minim”, a explicat Agathon.

Stadiul de implementare: „se va face”

Referitor la eliminarea impozitului minim, pe site-ul guvernului se precizeaza ca masura se va realiza in toamna anului 2010 si ca impozitul minim si-a produs efectul dorit, lucru cu care patronatele nu sunt de acord. Tot de pe site-ul Cabinetului Boc 5 aflam ca, pentru sprijinirea tinerilor intreprinzatori, momentan exista doar un proiect de lege si este greu de crezut ca vom vedea programe start-up prea curand. „Proiectul de lege elaborat de Ministerul Economiei se va finaliza in toamna anului 2010”, precizeaza site-ul Executivului. Potrivit celor mai recente declaratii, de la anul va mai exista un impozit forfetar pentru hoteluri si restaurante. O alta masura solicitata de ani de zile de patronate, nu numai ca masura anticriza, este Legea Parteneriatului Public-Privat. Care este stadiul de implementare? „Guvernul va elabora Normele de aplicare a Legii Parteneriatului Public”, ne informeaza site-ul prim-ministrului Emil Boc. Fondurile europene au devenit un soi de colac de salvare, la un moment dat fiind declarate prioritatea numarul 1 a guvernarii Boc. Nici aici nu s-au realizat prea multe, pretextul fiind lipsa banilor pe care trebuie sa-i puna statul pentru a obtine fondurile.

Premierul ne-a promis „prezentarea unui raport lunar sub forma unei Carte Albe a absorbtiei fondurilor europene”. Nu exista un raport lunar care sa centralizeze toate informatiile, sa se poata vedea clar care este gradul absorbtiei si ce se intampla. In plus, reprezentantii Consiliului National pentru IMM-uri Private (CNIPMMR) sustin ca numarul firmelor care renunta din lipsa banilor la implementarea proiectelor eligibile pentru finantare din fonduri europene a ajuns la niveluri alarmante, atingand 70%-80% din total. Ce masuri s-au luat pentru sustinerea firmelor ajunse in aceasta situatie? CNIPMMR a reiterat necesitatea elaborarii unei strategii profesioniste care sa aiba doua directii: majorarea numarului de IMM-uri si cresterea calitatii firmelor mici si mijlocii infiintate. Si astfel revenim la nevoia acuta de programe pentru start-up. Reprezen­tantii CNIPMMR sustin pentru incurajarea crearii de locuri de munca reducerea cu 5% a contributiilor asigurarilor sociale din sarcina angajatorului, iar ACPR doreste reducerea cotei unice de la 16% la 10%, „cu efecte benefice pentru investitiile straine directe”. Guvernul a ales calea austeritatii in locul relaxarii fiscale, care stimuleaza mediul de afaceri si poate genera cresterea economiei. Trebuie spus ca Romania are o sar­cina fiscala de 43%, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana. In ceea ce priveste reducerea birocratiei, ramane de vazut daca proiectul de lege privind unificarea declaratiilor de la 1 ianuarie 2011 va fi adoptat in timp util si in ce forma va fi adoptat. Pana atunci, nici aceasta masura nu este pusa in aplicare, desigur. O alta masura cu efect asupra mediului de afaceri a fost adoptarea celor patru coduri (Codul Penal, Codul Civil, Codul de Procedura Civila, Codul de Procedura Penala), dar nu exista inca legile de implementare. „Legile de implementare a celor patru coduri se afla in proces de elaborare”, precizeaza site-ul guvernului.

Reclame
Published in: on Septembrie 22, 2010 at 12:37 AM  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/09/22/financiarul-despre-masurile-anticriza-ale-guvernului/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Buna ziua ,interesanta ideea de transparenta a premierului pentru absorbtia Fondurilor Europene ,dar sa nu uitam ca daca se aproba orice modificare legislativa in 2011 pana la aplicare mai dureaza cateva luni.Timpulacordat Romaniei pentru absorbtia acestor fonduri se incheie in 2013 iar implementare este de 2 ani .Nu ne mai ajunge timpul sa credem o mimare a revenirii inteligentei clasei politice .In aceasta tara sunt multi orbi ,cativa chiori si putini care vad bine dar ca sa nu ne pierdem speranta ii sfatuiesc pe cei care vad bine si pe chiori sa isi puna OCHELARI de protectie .Zilnic suportam nori de praf aruncati in ochi si asistam la o Romanie traumatizata plina de plasturi prin care nu se mai vad nici ranile si nici numarul lor .Va scriu cu regret sunt o tanara care nu am fost sustinuta ba din contra am renuntat la un proiect de 10 milioane de Euro cu bani Europeni deoarece am uitat de ochelari si ma nimerit norul de praf aruncat de guvernanti. Va rog daca vedeti alergand fara tinta ajutorul meu pe care il invoca guvernul ca il acorda tinerilor intreprinzatori va rog sa ma anuntati .Va multumesc !

  2. Imi pare foarte rau sa aud ca ati trecut prin experiente neplacute cu fondurile europene. Din pacate Romania pierde in fiecare an sume imense de bani din cauza ca nu gestioneaza profesionist sansa de a folosi aceste fonduri…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: