Unificarea miscarii patronale

DIn Ziarul Financiar, discursul meu de la evenimentul despre miscarea patronala organizat ieri, 30 septembrie 2010:

Timp de 20 de ani, patronatele din România nu au reuşit să se maturizeze, iar „lumea orgoliilor” care face ca în prezent mişcarea patronală să nu fie unită a dus la o fragmentare care nu poate face faţă unor sindicate puternice, care se pun de acord cu mesajul pe care vor să-l transmită de fiecare dată.

Mişcarea patronală a pierdut în relaţile şi negocierile cu Guvernul. Spre exemplu, când s-a schimbat recent ministrul muncii, în loc să-i punem pe masă noului minsitru un pachet legislativ, o agendă a întâlnirilor am pierdut timpul la întâlnire, certându-ne pe reprezentativitate şi acuzându-ne fiecare că unul este mai infractor decât altul. Din păcate, am primit o lecţie dură din partea unui reprezentant al Guvernului, atunci când ministrul s-a ridicat de la masă şi a spus că va discuta cu noi separat. Este de înţeles de ce multinaţionalele nu vor să se implice în conducerea patronatelor, atât timp cât ele nu-şi pot elabora, intern, un plan de afaceri pe termen mediu din cauza unui climat fiscal instabil (nu pot prognoza, de exemplu, care va fi valoarea TVA sau a cotei unice în lunile care urmează).

Guvernanţii nu înţeleg că PIB-ul nu se face în ministere, ci în economia reală, reprezentată de companiile mari, mici şi mijlocii. Aici este cheia pentru ieşirea din criză, însă faptul că nu se reuşeşte o voce patronală unică, faptul că nu reuşim să cerem un lucru valabil pentru toată lumea, arată că mişcarea patronală mai trebuie să se maturizeze.

Pe reprezentanţii patronatelor ar trebui să-i intereseze o relaţie cu autorităţile care să creeze un mediu de afaceri prietenos în România. În acest sens, putem prelua modelul Georgiei, o ţară care abia a ieşit din război şi care a devenit „paradis fiscal” pentru atragerea de investitori, sau al Ucrainei, unde se discută despre scutirea de orice fel de taxe pentru IMM-uri, pentru o perioadă de 10 ani.

Am ajuns să spunem Guvernului că nu avem nevoie de nimic din partea lui, ci doar să ne lase în pace, să nu mai fim sufocaţi de fiscalitate.

Reclame
Published in: on Octombrie 1, 2010 at 9:40 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/10/01/unificarea-miscarii-patronale/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: