Şoc fiscal pentru România

 

 Delegaţia FMI a primit din partea Alianţei Confederaţiilor Patronale din România o propunere mai puţin obşnuită: provocarea unui şoc fiscal în economia românească. Am participat la multe negocieri cu FMI de-a lungul anilor şi ştiu care sunt aşteptările ambelor tabere. În principiu, partea care vrea bani (în cazul nostru România) este obligată să îşi asume modificări prin părţile esenţiale, deşi ar vrea, dacă se poate, să nu schimbe nimic. La fel de uzual este ca şocurile să fie propunerea FMI-ului, iar partea care vrea banii împrumut să fie reticentă în dorinţa de schimbare, încercând să lase lucrurile aşa cum sunt.

În mod paradoxal, ultimele negocieri au fost pe dos. Că doar de aceea este România atipică. Am văzut o delegaţie a FMI care voia să lase lucrurile aşa cum sunt, în timp ce Alianţa Confederaţiilor Patronale insista că România are nevoie de un şoc fiscal constând în scăderea semnificativă a fiscalităţii, ca să iasă odată din amorţire. Asta nu pentru că nu ar exista, teoretic desigur, şi alternativa de relansare economică prin investiţii masive, ci pentru că nu avem de unde să luăm acum 20 de miliarde de euro pe an ca să dăm drumul industriei pe orizontală şi să asistăm la repornirea motoarelor.

Şi atunci, am îndrăznit să fim mai catolici decât papa şi mai reformatori decât FMI şi am propus trei măsuri mari şi late: reducerea cotei unice de la 16 la 10 la sută, reducerea contribuţiei la asigurările sociale de la 44,6 la sută la 41 la sută şi reducerea TVA de la 24 la sută la 5 la sută în agricultură, nu la produsele alimentare de pe raft. Sigur că reprezentanţii FMI s-au încruntat până au făcut riduri când au auzit de trei ori „reducere”. Dar, când le-am arătat că fiscalizarea agriculturii ar putea aduce un miliard de euro în venituri la buget, parcă şi-au mai revenit…

Acum, problema este că, pentru reprezentanţii FMI, lucrurile se pun în discuţie foarte pragmatic. Fireşte că un miliard de euro la buget le-a stârnit imaginaţia, dar ei ar dori întâi să-i vadă, şi abia apoi ar accepta slăbirea curelei fiscalităţii. „First show me the money”, pare să fie politica FMI, şi apoi discutăm ce reduceri vreţi. Ca o instituţie păţită şi cu experienţa multor promisiuni neonorate, FMI aşteaptă ca mai întâi să ne vadă că atragem acei bani la buget pentru ca să fie sigur că nu depăşim un deficit bugetar de 4,4 procente. Aici suntem însă într-un cerc vicios. Dacă nu slăbim fiscalitatea, nu putem atrage bani suplimentari la buget, nici scoate din economia gri enormele resurse care îşi fac veacul pe acolo. Dacă însă nu atragem bani suplimentari la buget, FMI îşi păstrează încruntarea şi nu agreează şocul fiscal pe care l-am propus. Suntem între ciocan şi nicovală, agăţaţi de întrebarea ce a fost mai întâi, oul relaxării fiscale sau găina de aur a atragerii de bani suplimentari la buget.

FMI crede, pentru că îşi şi doreşte acest lucru, într-o creştere economică de circa 1,5 pentru 2011. Pentru a obţine acest lucru e foarte atent la pârghii. Noi de fapt i-am venit în ajutor, pentru că adoptarea celor trei măsuri amintite ar însemna revenirea României ca ţară atractivă pentru investitori şi ar reduce o bună parte din presiunea socială care se face tot mai mult simţită odată cu adoptarea măsurilor de austeritate. Aşa încât, în final, avem acelaşi scop. Mijloacele însă par să difere. Aici intervine rolul Guvernului care trebuie să demonstreze că este capabil, dacă adoptă o relaxare fiscală, să pună şi biciul pe economia gri şi să extragă de acolo suficiente resurse încât să compenseze pierderile la buget datorate celor trei reduceri propuse de noi.

Reclame
Published in: on octombrie 24, 2010 at 10:47 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/10/24/soc-fiscal-pentru-romania/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: