Cenaclul Flacăra s-a mutat în ceruri

Editorialul de azi din Curierul National

Motto: „Atunci când opera depăşeşte chiar viaţa, nu contează vârsta la care moare autorul” Adrian Păunescu

 Fac parte din generaţia Păunescu, am trăit tinereţea în blugi şi în adidaşi, am trăit în spiritul Cenaclului Flacăra şi sunt mândru de acest lucru! Am descoperit muzica folk în celebrul cenaclu şi sunt în continuare dependent de Tudor Gheorghe, Florian Pitiş, Mircea Baniciu, Nicu Alifantis, Doru Stănculescu, Vasile Şeicaru, Ştefan Hruşcă, Tatiana Stepa, Ducu Bertzi şi mulţi, mulţi alţii ca ei, planete ce s-au rotit în jurul unui soare incandescent! Sunt dependent de muzica lor, dar mai ales de versurile inegalabile izvorâte din genialitatea Maestrului de care am fost, sunt şi voi rămâne de-a pururi îndrăgostit!

Cei care l-au iubit îl plâng în tăcere ştiind că poezia lui va rămâne un mileniu! În schimb, mulţi din cei care l-au hulit se înghesuie acum pe la posturile de televiziune, cioclii în căutare de rating efemer. Ceea ce îmi aminteşte că avem un talent extraordinar de a ne nega valorile, aşa cum am făcut cândva şi cu Brâncuşi, Cioran, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, pierduţi în exil şi uitaţi în ţară! La fel am făcut şi cu tridentul de aur al poeziei contemporane, format din Nichita Stănescu, Marin Sorescu şi Adrian Păunescu, neglijaţi în timpul vieţii! Haideţi ca măcar acum să ne trezim şi să nu mai fim ţara valorilor inversate, să începem măcar de acum înainte să-i preţuim cum se cuvine pe cei aleşi şi înzestraţi de Dumnezeu cu har şi geniu.

Ajunge cât ne-am bătut joc de inteligenţa şi de creativitatea naţională! Dacă alte neamuri ar avea poeţii şi artiştii noştri, le-ar fi ridicat statui din aur. Noi îi alungăm din ţară prin indiferenţa noastră sau îi lăsăm să trăiască marginali, neînţelegând că noi, restul, suntem marginalii prin raport cu sensul pe care îl trăiesc geniile. Poate ca plecarea Poetului dintre noi să ne trezească, şi tot ce a însemnat el ca om, ca artist, ca patriot, să ne determine să ne schimbăm viziunea. E nevoie de o dezmeticire naţională ca să ieşim din marasmul şi din delăsarea care ne înconjoară şi pe dinafară, dar şi pe dinăuntru, spiritul. Dacă de acolo de unde ne priveşte, Adrian Păunescu va vedea neamul românesc trezit la viaţă, iubindu-şi artiştii şi valorile, iubindu-şi limba şi ţara, va şti că nu a trecut degeaba pe la noi şi că averea poeziilor şi îndemnurilor sale a fost lăsată pe mâna unui neam care o merită!

Reclame
Published in: on noiembrie 8, 2010 at 9:16 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/11/08/cenaclul-flacara-s-a-mutat-in-ceruri/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: