O mica victorie mare a programului anticriza ACPR

ADEVARUL

Senatul a aprobat reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 10%

Senatorii au adoptat astăzi un proiect de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari PDL, care prevede diminuarea cotei unice de impozitare de la 16% la 10%, transmite Mediafax.

Propunerea adoptată de Senat prevede modificarea articolului 43 din Codul Fiscal, stabilind că, pentru veniturile impozabile din activităţi independente, salarii, cedarea folosinţei bunurilor, pensii, investiţii, activităţi agricole, premii şi alte surse, cota de impozit este de 10%.

Iniţiativa nu face referire şi la impozitul pe profit.

Printre iniţiatori se regăseşte şi senatorul PDL Ion Ariton, actualul ministru al Economiei.

Unul dintre iniţiatori, Iulian Urban, a argumentat că diminuarea la 10% a cotei unice de impozitare va duce la majorarea încasărilor la bugetul de stat, dar va genera şi creştere economică, prin relaxarea fiscală.

Senatorul PDL a afirmat că, în condiţiile în care fiscalitatea a fost redusă semnificativ în ţările din regiune, România poate combate migrarea marilor investitori în ţările vecine doar prin reducerea fiscalităţii, întrucât la nivelul infrastructurii nu poate concura.

Ministerul Finanţelor, prin secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a precizat că Guvernul nu susţine iniţiativa, motivul fiind impactul bugetar negativ, de aproximativ 1% din PIB.

Propunerea formulată de senatorii PDL a fost sprijinită şi de grupurile PSD şi PNL.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat că social-democraţii vor susţine iniţiativa lui Urban de a „intra în contradicţie” cu linia fiscală a Guvernului.

Senatorul PNL Dan Radu Ruşanu a afirmat că liberalii susţin scăderea cotei unice, atât pentru impozitul pe venit, cât şi pentru cel pe profit.

Totodată, senatorul PDL Cristian Rădulescu a contraargumentat că diminuarea cotei unice va lăsa bugetul de stat descoperit, pentru o perioadă de aproape un an, încasările diminuate neputând fi acoperite.

Ruşanu i-a replicat lui Rădulescu, afirmând că, dacă Guvernul va încheia un nou acord cu FMI în 2011, se poate folosi eventualul împrumut pentru a asigura „plasa de siguranţă” pentru „perioada inerţială” de 8-11 luni în care încasările la buget ar putea fi diminuate prin scăderea cotei unice.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Reclame
Published in: on noiembrie 23, 2010 at 12:18 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2010/11/23/o-mica-victorie-mare-a-programului-anticriza-acpr/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: