Boc va primi o carte despre „parasuta de aur”

http://www.ziarulring.ro/stiri/23748/boc-va-primi-o-carte-despre-parasuta-de-aur

DAR. „Romania, mereu surprinzatoare”, scrisa de Dan Matei Agathon si Clement Sava, va ajunge in mainile premierului

https://i0.wp.com/admin.ziarulring.com/images/upload/eveniment/boc-va-primi-o-carte-despre-parasuta-de-aur-434x326.jpg

De aproximativ un an, fostul ministru al turismului Dan Matei Aghaton s-a apucat de scris. Mâine, el va lansa cartea „România, mereu surprinzătoare”, ce cuprinde soluţii anticriză şi editoriale despre FMI, considerat de acesta o „paraşută de aur”. Volumul va ajunge şi pe biroul premierului Emil Boc, şi pe cele ale miniştrilor de finanţe, economiei şi muncii.

Fost ministru al turismului şi, în prezent, vicepreşedinte al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon şi Clement Sava, şeful de la Comunicare al Alianţei, vor lansa, mâine, cartea „România, mereu surprinzătoare”. „Este o culegere de editoriale ce se referă la probleme economice. Am scris şi despre FMI. Trebuie să căutăm soluţii pentru problemele noastre nu la FMI, ci împreună cu economiştii români, cu Mugur Isărescu, cu Florin Georgescu, cu Mihai Tănăsescu, cu Daniel Dăianu, cu Mircea Coşea”, ne-a explicat Agathon. Acesta ne-a mai spus că va trimite câte o carte, fără autograf, primului-ministru şi miniştrilor de finanţe, al muncii şi al economiei: „I-aş ruga să citească pentru că în carte se găsesc şi soluţii pentru ieşirea din criză, la care trebuie să se gândească. Eu consider că FMI este o «paraşută de aur». Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie, a scris o carte extraordinară – «În cădere liberă». Or, dacă România este în cădere liberă, poate fi oprită de noi”. Lansarea va avea loc la Librăria „Mihail Sadoveanu“, de pe B-dul Magheru nr. 6-8, de la ora 17.00.

Aşa ieşim din criză!

Agathon ne-a explicat că una dintre soluţiile pentru ieşirea României din criză este reducerea cotei unice de la 16 la 10%, care ar duce la o majorare rapidă a salariilor cu 6%, la creşterea puterii de consum şi la relansarea producţiei. Acesta susţine şi crearea unor noi locuri de muncă.

„Referitor la titlu, m-am inspirat de la Tina Turner. Mi-ar fi plăcut să spun «România, simply the best», dar cum nu este cazul, am zis «România, simply surprising»”, Dan Matei Agathon

 

Reclame
Published in: on ianuarie 18, 2011 at 5:44 PM  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/01/18/boc-va-primi-o-carte-despre-%e2%80%9eparasuta-de-aur%e2%80%9d/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 comentariiLasă un comentariu

 1. Domnule Agaton,
  Aveam o impresie mult mai bună despre dumneavoastră înainte de emisiunea la Realitatea TV din această seară.

  Haideţi să vă explic unde anume cred eu că dumneavoastră greşiţi nepermis (pentru nivelul domniei voastre).

  Dictatura reprezintă un sistem social în care o persoană sau un grup de persoane determină regulile de existenţă a întregii societăţi.
  Democraţia reprezintă un sistem social în care întregul popor determină regulile de existenţă a întregii societăţi.

  Domnule Dan Matei Agathon.
  Dacă aveţi un câine şi îl scoateţi în parc, îi desfaceţi lesa, şi îl lăsaţi să alerge în voie, să latre, să interacţioneze cu ceilalţi câini… este el liber?
  Bineînţeles că nu… DUMNEAVOASTRĂ SUNTEŢI STĂPÂNUL LUI.

  Nu confundaţi libertatea de exprimare, libertatea fizică cu libertatea personală. Libertatea unui popor înseamnă autodeterminare. ASTĂZI poporul român este mai liber decât înainte de 1989? De ce ar fi mai liber? Pentru că poporul român, ca şi atunci, nu-şi poate auto-determina existenţa. Diferenţa este că atunci era PCR, astăzi este PDL, PSD, PNL, PC, UNPR, UDMR, Minorităţi şi cele care mai sunt… În continuare românii nu aleg cum să trăiască, el nu este întrebat cum doreşte să fie legea educaţiei, legea pensiilor, legea salarizării unice, codul muncii… sau orice altă lege importantă care reglementează viaţa sa şi societatea în care trăieşte. El este silit să aleagă între Ion, Vasile, Mitică, Nicolae…

  Domnule Agathon,
  Constituţia spune aşa:
  „Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.”

  Observaţi că nu se face referire la mai multe păreri politice, nu se spune nici pluripartidism, este vorba despre o multitudine de opinii sociale. Astăzi poporul nu are nici o opinie înregistrată în funcţionarea statului, nu contează decât opinia politică.

  Reflectaţi la cele ce le-am scris şi aştept un răspuns.

  Dacă acceptaţi că aţi greşit, vă pot descrie ce ar trebui să se întâmple ca România, sau orice altă ţară, să fie o ţară democratică.

  Şi acum, de ce este domnul Băsescu dictator? Pentru că-şi dă cu părerea, Guvernul face ce spune domnia sa, şi nu este deloc abilitat de constituţie să facă aşa ceva.

  ARTICOLUL 80 – Rolul Presedintelui
  (1) Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.
  (2) Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

  Unde spune că preşedintele trebuie să-şi dea cu părerea relativ la ce foloseşte României, la reforme, la modificări de legi, de strângerea curelei? El este pur şi simplu cel care semnează şi dă autoritate hârtiei, nu este putere în stat. Depăşirea atribuţie funcţiei, abuzul de funcţie, înseamnă că domnia sa se manifestă dictatorial, că este, alături de alţi politicieni, cel care determină dictatura în România.

  Încă o dată, aştept răspunsul domniei voastre.

 2. @Bibliotecaru
  Multumesc pentru comentariul detaliat. Pentru ca am aparat in acea emisiunea dreptul la libera exprimare, sunt dator sa respect si opinia DVS, care mi se pare totusi prea apasata. Daca vorbim despre continutul conceptului de libertate, o sa ajungem oricum la concluzia ca nimeni nu e liber, cel putin din punct de vedere filozofic sau metafizic. Din punct de vedere politic insa, cata vreme exista libertate de exprimare si pluralitate politica, nu putem vorbi nici de dictatura, nici de tiranie.

 3. Stimate domn,
  Păi dumneavoastră spuneţi practic că singura diferenţă care determină democraţia este că PCR, ca entitate politică ce conduce destinele poporului român, este acum împărţit în mai multe facţiuni… PSD, PDL, PNL, PC, UDMR, UNPR, Minorităţi… şi poporul poate să înjure preşedintele şi Guvernul.

  Părerea mea este alta.
  Democraţia înseamnă că nu politica impune o lege a educaţiei şi cetăţenii o respectă, că nu politica impune o lege pentru pensii şi cetăţenii o respectă, că nu politica impune o lege a salarizării unice şi cetăţenii o respectă… În momentul în care politica dispune şi poporul se supune, clasa politică este suverană şi poporul este supus la politicienilor. Democraţia înseamnă că cetăţenii stabilesc principiile după care societatea funcţionează iar politica nu face altceva decât să formuleze şi să integreze voinţa cetăţenilor într-un sistem instituţional coerent cu ceea ce cetăţenii aleg.

  Iată cum spun eu că s-ar desfăşura democraţia.

  Politicienii (de la toate partidele), împreună cu cei care se implică în societatea civilă (aşa numiţii independenţi), identifică problemele sociale inerente funcţionării unei societăţi. Pe baza acestor probleme reale identificate, se construiesc modele funcţionale care să conducă la eliminarea problemelor şi optimizarea funcţionării societăţii în scopul obţinerii stabilităţii, a costurilor minime, a efectelor maxime… ş.a.

  Viitorii candidaţi transpun soluţiile lor (personale sau colective, partinice) în normative şi pun totul sub forma unor iniţiative legislative numai bune de depus.

  Vine campania electorală şi fiecare candidat îşi susţine iniţiativele legislative astfel încât cetăţeanul să identifice ce aduce bun fiecare dintre iniţiative, să identifice şi ce hibe sunt în fiecare iniţiativă şi, la final, să stabilească ce iniţiative legislative îi slujesc interesele şi care sunt contrare intereselor lui.

  Cetăţeanul votează un Senator şi un Deputat care au lista de soluţii cea mai convenabilă dintre candidaţi. Aleşii ajung în Parlament întrunind procente pentru legi cu valori aproximativ egale cu susţinerea civică (sunt principii matematice asemănătoare cu cele folosite în sondajele de opinie). Astfel voinţa politică a cetăţenilor asupra legilor (cea despre care face vorbire art. 8, alin 2 din Constituţie) se transferă în voinţă parlamentară reprezentativă (întrunind condiţiile art. 61, alin 1 din Constituţie). Suveranitatea nu se pierde, cetăţenii nu sunt conduşi de cineva, nimeni nu ia deciziile în numele cetăţenilor, impunându-le apoi cetăţenilor şi nu se încalcă art. 2 din Constituţie. Cei aleşi nu au de făcut altceva decât să depună proiectele pe care le-au susţinut în campanie ca iniţiativă legislativă în Parlament şi apoi să le susţină pe perioada mandatului până la promulgare sau respingere. Nimeni nu poate împiedica un parlamentar să-şi depună iniţiativa legislativă, în concluzie orice candidat îşi va respecta obligaţia luată în campania electorală.

  Dacă veţi citi orice definiţie a dictaturii, de exemplu:

  DICTATURĂ, dictaturi, s. f. 1. (În Roma antică) Demnitatea, puterea, autoritatea exercitată de un dictator. 2. Instituţie politică, putere de stat în care o persoană (sau un grup de persoane) este învestită cu autoritate nelimitată prin legi şi adesea bazată pe violenţă. ♦ Dictatura proletariatului = concept din filozofia marxistă care preconiza exercitarea puterii de stat de către proletariat în perioada cuprinsă între revoluţia socialistă şi instaurarea societăţii socialiste. – Din fr. dictature, lat. dictatura.

  …nu veţi găsi nicăieri o legătură între dictatură şi libertatea de exprimare. Într-adevăr, libertatea de exprimare nu împiedică manifestarea dictaturii. Nici faptul că se ţin alegerile nu are legătură cu dictatura…

  Dumneavoastră legaţi înţelesul dictaturii de ultima dictatură a României şi de aceea spuneţi că o dictatură înseamnă limitarea exprimării, constrângerea libertăţii de mişcare, şi un dictator care comandă întregii societăţi, adică contrapuneţi dictatura, ca noţiune, constrângerilor rezultate de pe urma dictaturii comuniştilor. Dar aceea este o formă de dictatură, nu este singura formă de dictatură şi nici nu reprezintă singura formă de manifestare a dictaturii. Iată de ce libertatea de manifestare personală şi alegerile nu reprezintă, prin ele însele, o condiţie suficientă de eliminare a ipotezei dictaturii.

  Şi am să vă dau un exemplu apropiat, dictatura lui Carol al II-lea. Pe vremea sa exista o cenzură a libertăţii de exprimare? Erau împiedicaţi Românii să meargă pe unde doresc? Dimpotrivă, este perioada de aur a jurnalismului românesc, apar instituţii ale informaţiilor şi oameni ca Stelian Popescu (Universul), Pamfil Şeicaru (Curentul), Nichifor Crainic (Gândirea), Ilie Rădulescu (Porunca Vremii)… Desigur, au existat şi oameni precum Radu Gyr care au devenit condamnaţii eterni… abuzuri sunt în orice societate… (şi astăzi instituţia numită CNA mai dă amenzi, mau suspendă câte un post de televiziune…)

  Domnule Agathon,
  Eu apreciez că dumneavoastră sunteţi dintre cei care doriţi să faceţi bine, numai că ar fi mai util poporului să-i faceţi un bine profund şi nu un bine de suprafaţă, de manifestare. De aceea este important, pentru început, să militaţi ca politicienii să facă proiectele legislative înainte de a câştiga mandatul şi apoi să le supună votului cetăţenilor. Promisiunile de tipul mii de km de autostradă, pensii mari, salarii mari, ş.a. urmate de o perioadă de 4 ani în care se întâmplă tocmai pe dos… nu sunt de folos democraţiei.

  Aceasta este părerea mea, rugămintea mea… cu care puteţi să fiţi de acord sau puteţi să nu fiţi de acord.

 4. PS.
  Vă mulţumesc foarte mult pentru răspunsul de mai sus. Este important pentru mine să ştiu că nu vorbesc de unul singur, ca televizorul. 😀

 5. @Bibliotecaru
  Si eu apreciez ragazul pe care vi l-ati luat de a comenta pe indelete intelesurile democratiei romanesti. Daca veti citi cartea pe care tocmai am lansat-o va veti convinge ca nici eu nu sunt foarte incantat de felul cum decurg lucrurile in Romania si ca sunt departe de a construi o teodicee a comportamentului factorilor de decizie de la aceasta ora. Ca unul care am cunoscut totusi o dictatura adevarata, imi mentin insa nuantele. Cei care nu au trait sub comunism nu isi imagineaza cat de mare e diferenta intre derapajele de acum, care au loc peste tot in societatile contemporane (uitati-va numai la Ungaria) si comunismul ca dictatura absoluta.

 6. Aici nu vă contrazic.
  Şi de fapt avem acelaşi deziderat, aceiaşi direcţie… dar nu aceiaşi ţintă.
  Diferenţa este că în timp ce dumneavoastră aveţi ca ţintă o lume mai bună, eu am ca ţintă o lume ideală, perfectă.
  Domnia voastră sunteţi destul de aproape de ceea ce aţi dori pentru această ţară şi acest popor, au sunt la o distanţă astronomică de România pe care mi-aş dori-o, o ţintă de atins în zeci de generaţii, sute de generaţii, milenii…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: