Economia pe primul loc

 

Pentru prima oară în istoria României, economia a ajuns pe primul loc în preocuparea cetăţenilor acestei ţări. Nu am nevoie de niciun sondaj pentru a-mi confirma acest lucru, deşi am văzut că sondajele din ultima vreme indică clar creşterea grijii pentru economie în mentalul colectiv. Acest lucru este îmbucurător, chiar dacă modalitatea prin care s-a ajuns aici a fost una extrem de dureroasă. Dar, ca evoluţie a societăţii, nu pot decât să mă bucur că românii sunt preocupaţi de economie şi că au înţeles că aceasta ne guvernează viaţa indiferent de sectorul de activitate în care ne aflăm.

Acum, dacă am ajuns preocupaţi de economie, este timpul să ne şi rafinăm un pic atenţia şi să luăm şi deciziile corecte. Există o presiune publică pe orice decizie economică a Guvernului, oricare ar fi acela, iar acum, după lecţia recesiunii, atenţia la economic a populaţiei va influenţa din ce în ce mai mult politicile publice. Tocmai de aceea, rolul publicaţiilor economice, cum este şi cea de faţă, va creşte în perioada următoare. Este rolul jurnaliştilor care au ca obiect de activitate economia, în toate ramificaţiile ei, să ajute la educarea opiniei publice pentru ca aceasta să pună presiune corectă pe diferitele guvernări pentru a obţine lucruri realizabile şi cu adevărat utile. Nu e de niciun folos ca opinia publică să solicite factorilor de decizie lucruri nerealiste care, chiar oferite din cauza nevoii de voturi de exemplu, să se întoarcă apoi împotriva propriei bunăstări.

În exact acest punct, educarea publicului este esenţială pentru o creştere economică durabilă şi realistă. Dacă nu vom avea mai multă minte decât atunci când am aruncat această ţară în criză, nu vom avea cum să o scoatem din chingile blocajului economic. În plus, ar trebui să învăţăm din teoria formelor fără fond să căutăm soluţii româneşti la problemele româneşti. Modelele străine pot fi utile ca exemplu, dar nu pot fi aplicate în România care este, aşa cum se numeşte şi cartea pe care am lansat-o de curând, „mereu surprinzătoare”. Avem economişti de renume, precum grupul din jurul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, profesori renumiţi precum Daniel Dăianu sau Mircea Coşea, trebuie doar să avem înţelepciunea să-i ascultăm. E nevoie de mai puţină politică şi de mai multă economie. Cred că lecţia crizei ne-a dovedit acest lucru şi că vom trage învăţăturile care se impun…

 

Reclame
Published in: on februarie 10, 2011 at 1:30 PM  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/02/10/economia-pe-primul-loc/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Exageraţi… 😀
    Cetăţenii sunt preocupaţi nu de economie, ci de grija zilei de mâine.

  2. Singura problema e ca romanii sunt preocupati de CIT primesc nu de CIT produc. Ne comparam tot timpul cu Franta si Germania. Aia sunt de 5-6 ori mai bine platiti dar de 10 ori mai productivi. Aici e cheia si nimeni nu o explica.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: