Piata jocurilor de noroc – intre confuzia legislativa si disperarea patronilor

Financiarul

 

Introducerea unei taxe de acces in salile de jocuri de noroc vine sa incurce si mai mult lucrurile

Modificarile noului Cod Fiscal in privinta taxarii cazinourilor par a fi clare. Documentul prevede ca, odata cu introducerea taxei de acces, castigurile realizate ca urmare a partici­parii la jocurile de noroc vor fi eliminate din sfera impozabila. Dar, recent, intr-o decla­ratie pe aceasta tema, ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu contrazice proiectul de lege spunand ca vor ramane in conti­nuare impozabile toate castigurile la care se va adauga o taxa de acces.

In acest moment, industria jocurilor  de noroc din Romania este, putin spus, intr-o stare de confuzie. Iar motivul acesteia este dat chiar de autoritati care astazi declara ca vor taxa castigurile procentual, maine ca se vor plati doar biletele de acces in cazinouri, iar poimaine ca vor aplica ambele metode. Problema taxarii procen­tuale a castigurilor a fost intoarsa deja pe toate fetele, iar concluzia a fost una singura: din motive obiective, pur si simplu nu se poate aplica. Pentru ca nimeni nu poate contabiliza strict cati bani s-au jucat la o masa pe o anumita perioada. Iar impo­sibilitatea aplicarii or­dinului deschide calea nego­cierii di­recte pentru aparenta legalitate – nego­ciere gene­ratoare de spaga. Iar asta nu inseamna decat un lucru: diminuarea incasarilor din taxele legale, adica mai putini bani la buget. In privinta biletelor de acces in salile de joc, legea nu prevede daca acestea vor fi date doar juca­torilor. Asa ca, joci, nu joci (esti vizitator) platesti 200 de lei pentru cazinouri si 50 de lei pentru slot machine. Adica daca mergi insotit de cineva care nu joaca, automat platesti dublu. Tot proiectul de modificare a Codului Fiscal spune ca biletul e valabil 24 de ore de la 8 dimineata la 8 dimi­neata, a doua zi. Se stie ca jucatorii seriosi joaca de obicei seara sau noaptea (pentru ca ziua se ocupa cu afacerile sau servi­ciul), iar pentru ei, „partea” din zi a biletului este platita degeaba. In plus , pentru a face economie la bilet, depen­dentii de jocuri de noroc sunt incurajati sa joace si in timpul zilei.

Bani la buget cu orice pret

Prin introducerea biletelor de acces, statul nu vrea decat sa ia bani repede si eficient. „Contravaloarea biletelor de in­trare, a formularelor de comanda si a delegatiilor va fi achitata de organizatorii de jocuri de noroc in avans catre Com­pania Nationala Imprimeria Natio­nala SA”, spune proiectul de lege. Tot legea spune ca „termenul de livrare a biletelor este de maximum 10 zile lucratoare de la data efectuarii platii”. Ce te faci daca ramai fara bilete? Astepti 10 zile. Mai mult, proiectul legislativ prevede ca „organiza­torii de jocuri de noroc carac­teristice activitatii cazino­u­rilor si de jocuri de noroc tip slot machine au obligatia sa inscrie cu datiera data si ora emiterii biletului catre client, atat pe marca de control, cat si pe biletul de intrare”. Si cum patronii de sali de joc vor si ei mai multi bani nu le va fi greu sa emita bilete in „alb”, fara ora de acces, pentru a atrage cat mai multi clienti. Asta inseamna cru­pieri cu datiere in buzunar in caz de con­trol, dar si alte „aranja­mente” intre angajatii cazinourilor si clienti pentru a „ocoli” taxa pe ora.  „Taxa de intrare in cazino­uri este una inedita. Eu nu am mai auzit de asa ceva. In cazinouri nu se dau spectacole ca sa tai bilet la intrare. Cert este ca, din pacate, ii va descuraja pe cei care joaca. Oricum, legislatia jocurilor de noroc s-a modificat de atatea ori incat mai bine le-ar interzice, ca sa stim si noi o treaba”, ne-a declarat Dan Matei Agathon, reprezen­­tantul Alian­tei Confederatiilor Patronale din Romania.

Piata de 1 mld. euro

Anul trecut, piata jocurilor de noroc din Romania avea o valoare de aproximativ un miliard de euro, in scadere cu 200 de milioane de euro fata de anul 2009. Se estimeaza ca si anul acesta scaderea din piata va continua cu peste 20 de procente. Interesant este faptul ca multi jucatori inraiti din cazinourile romanesti nu sunt romani, ci chinezi. „Din pacate, s-a ajuns ca in acest moment clientii traditionali de dinainte de criza, la romani ma refer, sa nu-si mai permita sa joace. De aceea cazinourile noastre sunt pline acum cu cetateni chinezi”, a declarat pentru „Fin.ro”, Dan Matei Agathon, reprezentantul Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania. Iar in acest moment, marea problema a acestei piete este ca de aproape un an autoritatile incearca, pana acum fara succes, sa dea o forma finala reglementarilor care privesc jocurile de noroc.

 

Reclame
Published in: on februarie 19, 2011 at 1:10 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/02/19/piata-jocurilor-de-noroc-intre-confuzia-legislativa-si-disperarea-patronilor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: