Mişcarea patronală din România. Punct şi de la capăt

Editorialul de luni din Curierul National

 

Am sărbătorit zilele acestea 120 de ani de când cea mai veche asociaţie patronală din România, confederaţia UGIR, şi-a început activitatea ca un nucleu al industriaşilor români care voiau să înscrie ţara pe orbita ţărilor capitaliste ale Europei. Este salutar pentru ceea ce vrem să facem în viitor cu mediul privat din România faptul că UGIR a dovedit că se poate şi că linia capitalismului românesc poate fi reînnodată de la tradiţia primilor industriaşi reuniţi într-un grup al dezvoltării şi modernizării României, până la marea confederaţie pe care o reprezintă astăzi, cu filiale în majoritatea judeţelor ţării şi cu o prezenţă mai mult decât activă în viaţa publică şi în evoluţia societăţii româneşti.

Aniversarea UGIR ne obligă şi la reflecţie asupra rolului patronatelor în România. UGIR a luptat în cadrul ACPR pentru a dovedi că patronatele reprezentative sunt un motor al societăţii şi al dezvoltării economice. Capitalism fără capitalişti nu este cu putinţă, iar rolul activ al UGIR în comisiile de dialog social, în negocierile tripartite, ne arată că aceasta este calea succesului. Patronatele nu au un rol pasiv în societatea modernă, ci trebuie să fie consultate atunci când vine vorba de măsuri economice şi chiar sociale, pentru că sistemul funcţionează pe bază de capital, iar dacă tocmai reprezentanţii acestui capital sunt ignoraţi atunci când se iau decizii care îi privesc, rezultatele nu vor fi fericite pentru nimeni.

Din acest punct de vedere, România mai are încă de parcurs nişte etape. E rolul UGIR, dar şi al ACPR în care este membru şi care reuneşte 9 mari confederaţii patronale plus cinci asociaţii de business, şi care are membri atât în CES-ul naţional, cât şi în cel european, să lupte pentru ca factorii de decizie, dar şi întreaga opinie publică, să conştientizeze că un rol mai important al patronatelor reprezentative înseamnă o şansă mai mare de dezvoltare pentru România.

Poate ar fi cazul să ne amintim aici de modelele ţărilor din Vestul Europei, unde nicio decizie de mare anvergură nu se ia fără consultarea patronatelor tocmai pentru că există conştiinţa faptului că statul funcţionează cu ajutorul activităţii private, motiv pentru care este sinucigaş să neglijezi sectorul privat pentru că atunci loveşti de fapt în toate celelalte segmente.

Nicio dovadă nu este mai bună în acest sens decât criza din care ne zbatem să ieşim. Orice măsură defavorabilă mediului privat, orice suprataxare sau neclaritate legislativă care a blocat activitatea agenţilor economici s-a răsfrânt în mod negativ asupra bunului mers al întregii societăţi, ducând la creşterea şomajului, a problemelor sociale şi la griparea întregului angrenaj societal.

Dacă cineva nu s-a convins cât de important e mediul privat într-o societate, poate să facă pur şi simplu calcule pentru a observa cum fiecare piedică pusă agenţilor economici se răsfrânge asupra nivelului de trai, ca să dăm numai cel mai la îndemână exemplu.

Să lăsăm aşadar ipocrizia deoparte şi să recunoaştem că avem nevoie de capitalişti. Ar fi bine ca măcar o parte dintre aceştia să fie români, ca să îi intereseze această ţară în mod direct, şi evoluţia ei. UGIR a dovedit că există capitalism în România pentru că există capitalişti gata să lupte împreună pentru a ne alinia la evoluţia ameţitoare a lumii. Dar lucrurile nu se pot opri aici, pentru că lumea nu stă pe loc. Mişcarea patronală din România trebuie să ţină pasul cu Europa, cu lumea, cu globalizarea, pentru că altfel societatea în ansamblu va avea de pierdut.

 

Reclame
Published in: on Martie 26, 2011 at 12:35 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/03/26/miscarea-patronala-din-romania-punct-si-de-la-capat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: