Vine sezonul, unde sunt turiştii?

EDITORIALUL DE LUNI DIN CURIERUL NATIONAL

De cum începe să se încălzească, turiştii din întreaga lume încep să forfote şi să bântuie spre încântarea celor care au lucrurile bine puse la punct. Industria turistică are parte de un boom al încasărilor coroborat cu vremea frumoasă. România nu e însă pe traseul acestui boom, deşi soarele ne încălzeşte în egală măsură şi pe noi.

De unde deducem că vremea bună nu e suficientă pentru a atrage turişti. Aceştia au nevoie de provocarea simţurilor şi a curiozităţii, de activităţi de timp liber şi de amintiri pe care să nu le uite, dar care să fie din registrul împlinirilor, nu al groazei.

Dacă nu avem zgârâie nori ca New Yorkul, nici mall-uri ca Dubaiul, am putea folosi ca atracţie pentru turişti locurile liniştite şi frumoase din România, care amintesc de trecut, nu de viitor, dar care, în contextul modei mondiale pentru natură şi eco-turism, ar prinde categorii largi de călători. Aici rolul predominant l-ar avea pensiunile agro-turistice, al căror rol nu a fost înţeles pe deplin în România nici măcar de proprietarii lor. Ce le-a scăpat acestora a fost diferenţa specifică pe care trebuie să o creeze o pensiune rurală. Ea nu trebuie să imite hotelurile pentru călătoriile de tip business, nici să alunge pitorescul rural, pentru că atunci îşi neagă motivul însuşi al existenţei. Dimpotrivă, pensiunile rurale ar trebui ca, oferind în acelaşi timp confortul modernităţii, să foloseasca cu discreţie tehnologia, mascând-o în lemn şi artizanat specific culturii tradiţionale. Desigur că acest lucru presupune multpă migală, investiţii şi stil, dar nimeni nu se va simţi încântat de viaţa la ţară dacă pensiunea arată ca un bloc, atât pe dinafară, cât şi pe dinăuntru.

Atragerea turiştilor spre pensiunile de tip rural nu se limitează însă la decorurile spaţiului de cazare. Curtea pensiunii ar trebui să ofere, la rândul ei, atracţii turistice, îndemnând la activităţi unice, specifice locului şi tipului acesta de turism. E de la sine înţeles că cine alege agro-turismul nu se aşteaptă la un parc de distracţii în curtea pensiunii, nici la discotecă, dar ar putea beneficia de o plimbare cu căruţa sau chiar cu calul gospodăriei, de o masă tradiţională în curte, cu foc de lemne şi tot ce se mai poate organiza pe lângă, şi, de ce nu, de obiceiurile folcorice ale locului, prezentate însă în autenticitatea lor. Nu cred că manelele sau muzica de petrecere ieftină şi grotescă ce trece drept muzică tradiţională la multe din evenimentele săteşti ar fi foarte convingătoare…

Sunt multe de făcut pentru a reconfigura agro-turismul. Problema este să avem bunăvoinţă şi să înţelegem că nimeni nu va veni la noi în vizită dacă nu îi oferim ceva mai mult sau măcar deosebit de cea ce oferă alţii. Trebuie să avem curajul identităţii pe care să o prezentăm lumii într-un mod atractiv, cu tot ce are ea frumos şi unic. Numai atunci valurile de turişti care încep în această perioadă să mişune prin Europa îşi vor face drum şi pe la noi.

 

Anunțuri
Published in: on Aprilie 2, 2011 at 5:45 PM  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/04/02/vine-sezonul-unde-sunt-turistii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. D-le Aghaton cum as putea sa va cer si eu un sfat legat de un proiect la care lucrez? Este legat de Romania ca si destinație turistică, si este un proiect la care lucrez momentan singura si din propria inițiativa.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: