În apărarea vinului românesc

Editorialul de luni din Curierul National

La sfârşitul săptămânii am avut ocazia să-l întâlnesc pe celebrul oenolog Dr. Ion Puşcă, refugiat în satul Făclia, comuna Saligny, situat pe Drumul European E81 Cernavodă-Constanţa, unde a deschis un veritabil templu al vinului românesc intitulat Casa Vinurilor (www.drpusca.ro). Am fost şocat de faptul că toţi suntem gataa să criticăm turismul românesc pentru lipsurile lui, dar foarte puţini ştiu să se uite şi cu admiraţie la ceea curajoşii reuşesc să intreprindă. Dr. Puşcă este un astfel de temerar care şi-a amenajat frumoasa lui terasă-restaurant de la Făclia întru celebrarea şi cunoaşterea vinului românesc. Cum intri în locaţie, te întâmpină hărţile viticole ale României, iar poi descoperi o grădină amenajată cu foişoare, fiecare purtând numele unui soi românesc de vin. Pentru degustări, Casa Vinurilor Dr. Puşcă este o încântare, la fel ca şi poveştile gazdei pe care şi le-a adunat în mai multe cărţi pentru cei care sunt îndrăgostiţi de vinul românesc.

Casa Vinurilor Dr. Puşcă e mai mult decât o investiţie turistică, este o dovadă de dragoste pentru aceste meleaguri şi pentru darurile pământului românesc. Este o poartă către valorile României pe care nu ştim să intrăm şi pe care trebuie să o promovăm dacă vrem într-adevăr să avem turism competitiv în această ţară. Vâzând eforturile făcute de Dr. Puşcă pentru a menţine vie amintirea tradiţiilor oenologice româneşti, mi-am amintit de programul Drumul Vinului pe care l-am iniţiat ca ministru al Turismului. Acest program trebuie continuat, iar un templu al vinului românesc precum cel deschis cu multă trudă de Dr. Puşcă la Făclia, pe drumul spre mare, trebuie neapărat să facă parte din el.

Mă mândresc cu faptul că Dr. Puşcă a acceptat să devină membru al Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii pe care o conduc şi că împreună am deci să căutăm soluţii de promovare a vinului românesc şi a turismului oenologic. Există un potenţial imens pe această direcţie şi e păcat să rămână îngropat.

Aşa că nu-mi mai rămâne decât să vă invit la Casa Vinurilor Dr. Puşcă (există o locaţie şi în Bucureşti, dar cea de la Făclia este şi mai spectaculoasă) să învăţăm împreună despre tradiţiile româneşti şi despre cum se poate dezvolta turismul autohton. Acolo, în grădina cu nume de soiuri de vin alese, veţi putea afla istoria viţei româneşti povestită chiar de gazdă, totul parfumat de aroma de Fetească Neagră care vă va deschide sufletele către un alt tărâm…

 

Reclame
Published in: on aprilie 9, 2011 at 10:57 PM  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/04/09/in-apararea-vinului-romanesc/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Sunt 2 locatii in Bucuresti. Una la Unirea si cealalta prin Militari.

  2. Hristos a înviat!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: