Tichetele de masă, soluţia americană. De ce nu şi românească?

Editorialul de luni din Curierul National

O ştire a făcut înconjurul lumii: peste 44 de milioane de americani au primit tichete de masă ca măsură compensatorie pentru pierderea joburilor sau diminuarea veniturilor. Dacă tot ne place modelul american, nu înţeleg de ce îl imităm numai în vedetism şi nu ne uităm şi la măsurile lor economice. Nu pretind faptul că Ministerul Agriculturii de la noi, adică bugetul de stat, ar putea susţine un asemenea efort financiar, dar avem deja implementat un sistem prin care angajatorii pot oferi tichete de masă ca un plus de venituri pentru salariaţi, un plus care să fie mai puţin impozitat decât salariul, unde impozitele ajung la 80 la sută din valoarea sumei nete pe care o primeşte angajatul.

Că tot ne batem să eradicăm munca la negru. Măsurile punitive în acest sens sunt necesare, dar nu suficiente. Nu e destul că am adoptat o legislaţie care descurajează drastic angajarea la negru, ar trebui să adoptăm şi măsuri de încurajare, adică de stimulare a angajatorilor să renunţe la plata în mână. E clar de ce mulţi aleg această cale: pentru că nu pot suporta impozitele pe salarii. Alternativa tichetelor de masă mi se pare o bună metodă pentru a scăpa  de plaga economiei la negru. Şi asta pentru că nu doar angajatorii sunt încurajaţi să iasă la lumină, dar şi comerţul este scos din zona gri, tichetele de masă fiind un sistem clar de fiscalizare a schimburilor comerciale.

Nevoia de a încuraja utilizarea tichetelor de masă e dată şi de o posibilă criza alimentară mondială, care poate duce la creşterea constantă a preţului alimentelor.  Mâncarea poate  deveni un lux, iar folosirea tichetelor de masă ar putea constitui un sprijin serios în a asigura alimentele de bază pentru multe familii.

Iată câteva argumente serioase pentru încurajarea şi dezvoltarea sistemului de tichete de masă, dar şi pentru menţinerea lor la  nivelul actual de taxare scăzută. Dacă ar fi să schimbăm  nivelul de impozitare nu am face decât să încurajăm din nou economia la negru, fie că vorbim de angajatorii care nu şi le vor mai putea permite, fie că vorbim de lanţul trofic al punctelor de desfacere, unde, în locul produselor alimentare fiscalizate, vom avea parte de micul trafic al produselor care nu apar trecute nicăieri şi care pot fi la fel de bine vândute pe stradă, că statul tot atâta control ar avea.

Aşadar încurajarea utilizării tichetelor de masă nu este un moft, nici o invenţie românească, pentru că sistemul se foloseşte cu succes de peste 45 de ani în ţări de categorii diverse, de la cele mai avansate economic până la cele mai puţin dezvoltate. Utilizarea lor în SUA pe o scară atât de largă este semnalul că pături largi de cetăţeni au o problemă cu achiziţionarea hranei. Nu cred că România este scutită de această dificultate. Avem o problemă, avem şi soluţia, ce ne mai trebuie? Puţină bunăvoinţă şi inteligenţă economică.

Reclame
Published in: on mai 8, 2011 at 9:39 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/05/08/tichetele-de-masa-solutia-americana-de-ce-nu-si-romaneasca/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: