Agroturismul ca formulă de evadare din oraşe

Editorialul de luni din Curierul national

De cum dă căldura, tot orăşeanul vrea să evadeze undeva. Unii se duc mai departe, alţii la câţiva paşi de oraş, dup buget. Dar dorinţa de a evada în natură, la aer, la spaţiu, a devenit o constantă a vieţii noastre stresante şi aglomerate de orăşeni. Şi atunci, încotro? Mulţi aleg picnicul ca formulă de rezolvare, lucru care nu e prea îmbucurător pentru că gunoaiele şi stricăciunile din urma distracţiei sunt prea mari. Dacă avem nevoie de natură şi dacă vrem să ne bucurăm de ea, soluţia nu este să o întinăm în schimbul relaxării oferite! În plus, spectacolul maşinilor parcate pe tapşan, lângă grătarul încins, şi absolut cu muzica la maxim (de preferat manele) nu reprezintă tocmai peisajul turistic ideal.

Aş recomanda atunci turiştilor un drum înspre pensiunile agroturistice. Sunt cam peste tot, nu costă mult, şi oferă o evadare autentică în linişte şi natură. Mâncarea de obicei este un atu al pensiunilor, cel puţin al acelora care oferă un program complet. La fel şi priveliştea, locurile de plimbare şi de relaxare. Altfel, de ce am mai ieşit din oraş?

Nu există încă în România un cult al agroturismului, practicat pe scară largă în alte ţări. Ce-i drept, unele pensiuni agroturistice au lipsuri evidente. Dar nu iremediabile. Poate însă şi faptul că pasiunea pentru agroturism nu este suficientă, nu se investeşte mai mult şi mai inteligent în această direcţie. Este o lipsă de apreciere din partea ambelor teritorii, atât al consumatorului de turism, cât şi al ofertantului de servicii.

Cred că cel mai important lucru din acest punct de vedere ar fi întâlnirea dintre cele două tabere, dar nu de pe poziţii adverse, ci de comunicare şi schimb de opinii. Poate că proprietarul de pensiune agroturistică are nevoie să audă chiar de la potenţialul client nevoile acestuia, ca să ştie ce să construiască şi cum. Nu există un canal de comunicare direct în aşa fel încât nevoiel clientului să ajungă exact la cunoştinţa ofertantului de servicii turistice şi el să îşi adapteze oferta.

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii îşi propune să faciliteze această întâlnire şi să redeschidă gustul românilor pentru agroturism. Este un capitol insuficient citit în turismul românesc şi care merită mai multă atenţie. Şi atunci, evadarea din zgomotul oraşelor nu va mai fi problematic şi nici nu va mai transforma liziera pădurilor într-un carnaval de prost gust, ci va avea ca opţiune petrecerea câtorva zile liniştite într-un cadru natural, cu produse de calitate şi cu efectul reenergizării de care noi toţi, cei care trăim sub presiunea oraşului, avem nevoie.

Reclame
Published in: on mai 22, 2011 at 8:37 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/05/22/agroturismul-ca-formula-de-evadare-din-orase/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: