Reţeta turismului rural

Simplificând, se poate alcătui o reţetă a turismului rural aplicată pe specificul românesc. Şi ne poate ajuta în acest sens un practicant celebru al acestui tip de turism, Prinţul Charles, pentru că dacă urmărim unde se duce şi ce gen de turism practică acesta în vizitele sale prin România, ajungem să identificăm elementele de valoare ale agro-turismului românesc.

Întâi de toate, celebrul personaj ocoleşte oraşele. Le foloseşte probabil numai pentru transport, deoarece nu avem aeroporturi lângă pensiuni, pentru că altfel sunt convins că ar ateriza direct în inima satelor. Dacă îi urmărim traseul prin România, vedem însă că Prinţul Charles poposeşte direct în mijlocul unor sate mai bine conservate din punct de vedere arhitectonic şi cultural, unde doarme în pensiuni amenajate în stil tradiţional şi mănâncă bucate după reţete străvechi cu produse obţinute direct din gospodărie. Şi cu asta am spus totul. Nu l-am văzut pe membrul Casei Regale a Marii Britanii poposind în case roz cu parfum de kitsch, nici căutând piscine şi aquaparcuri rurale. Bunul său gust caută locuri cu parfum de istorie şi tradiţie, lucru dovedit şi de proprietăţile pe care şi le cumpără în Transilvania: case vechi, unele fără electricitate, unde respiră aerul civilizaţiei tradiţionale.

Un exemplu mai bun despre ceea ce înseamnă turismul rural nu există. Nici un ghid mai bun pentru cei care vor să ofere servicii de agro-turism în România. Nu voi obosi în a arăta că bunul gust în turismul rural înseamnă redarea atmosferei şi a specificului local, a tradiţiilor şi obiceiurilor locului. În a nu amesteca conceptele. Turismul rural nu se face în locaţii de tip hotel, nici în spaţii amenajate pe profil internaţional, adică fără specific. Pentru că atunci se distruge scopul însuşi pentru care turiştii ar dori să acceseze acest tip de turism. Turismul rural nu este cosmopolit, nici cu specific internaţional, este local, istoric şi tradiţional, fie că vorbim de Bucovina, de Maramureş, de Moldova sau de Transilvania. Cel mai dureros episod din acest punct de vedere este faptul că tinerii întorşi de la muncă din străinătate s-au apucat să dărâme casele tradiţionale, construind în loc monştrii din bolţari zugrăviţi în culori pastelate. Nimeni nu va veni în România să viziteze lipsa de gust şi de stil a celor care cred că pot imita Occidentul prin case de un bun simţ îndoielnic, dar de un kitsch autentic. Nimic nu murdăreşte mai mult zonele rurale şi peisajele naturale izolate decât construcţiile prosteşti ridicate te miri pe unde şi te miri în ce stil, care anulează efectiv frumuseţea locului. Aşa nu se poate face agro-turism, pentru că îi anulează sensul.

Pentru cei care doresc să se implice în turismul rural, reţeta oferită de vizitele Prinţului Charles ar trebui să fie o atenţionare despre cum se face. Numai atunci ne vom putea lăuda cu reuşita noastră în acest tip de servicii turistice.

Reclame
Published in: on iunie 4, 2011 at 9:34 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/06/04/reteta-turismului-rural/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: