Turism de masă versus agro-turism

Editorialul de luni din Curierul National

Cele două concepte de turism enunţate în titlu nu sunt întâmplător contrapuse. În timp ce turismul de mase ne duce cu gândul la mulţimea de turişti care invadează zonele îndeobşte cunoscute publicului larg şi care fac deliciul statisticilor, însumând chiar milioane de vizitatori anual, agro-turismul se prezintă pe sine din start ca o practică mai elitistă, ţinând de turismul de nişă şi care pleacă de la premize contrare: linişte, spaţiu, relaxare în sensul clasic al termenului.

Sigur că turismul de masă nu mai are nevoie de prezentare, fiind un domeniu bine stabilit şi care încasează marea parte a feliei industriei denumite turism. Locurile care au câştigat faima de a fi destinaţii de top, precum marile capitale, de exemplu, sau plajele celebre, trăiesc foarte bine din brandul pe care şi l-au construit. Singurul dubiu pe care îl am este în ce măsură a sta la cozi la muzee sau la obiective celebre constituie, într-adevăr, o relaxare pentru oameni plecaţi în vacanţă tocmai pentru a scăpa de aglomeraţiile urbane şi de înghesuiala inevitabilă a civilizaţiei.

Aici intervine soluţia agro-turismului care aminteşte mai degraba de staţiunile de altădată, de plimbări şi contemplaţie, care au devenit străine însă consumismului modern. Totuşi, coordonatele fiinţei umane nu s-au schimbat într-atât încât omul să nu mai aibă nevoi de linişte, de aer, de natură, de spaţiu pentru sine şi pentru gândurile sale. Cred că, mai degrabă, plecarea dintr-o aglomeraţie urbană pentru concediu ar trebui să-i îndemne pe turişti spre o astfel de destinaţie, iar nu spre o altă aglomeraţie, ce-i drept străină, poate exotică, dar totuşi gălăgioasă şi stresantă.

Alternativa turismului rural, a pensiunilor agro-turistice, nu este suficient exploatată poate pentru că nu este suficient înţeleasă. Cunosc o mulţime de oameni care se plâng că se întorc din concedii sau din week-end mai obosiţi decât au plecat cu gîndul de vacanţă. A cui e vina? Poate că nu înţelegem că fiinţa noastră mai are nevoie şi de aşezare şi odihnă, nu doar de zgomot, comasare şi „distracţie”. Conceptul însuşi de „distracţie” e puţin paradoxal, de vreme ce majoritatea genurilor de distracţie cunoscute de modernitate şi promovate ca atare pe toate canalele îl sleiesc pe turist de energie în loc să îl reconforteze.

Agro-turismul, nu neapărat pe coordonate tradiţionale, dar totuşi cu ansamblul de condiţii care să-i ofere turistului şansa să-şi revină după oboseala muncii, trebuie înţeles ca o nevoie a fiinţei de a-şi reîncărca bateriile, deloc inepuizabile, ale organismului. Şi vorbim aici şi de energiile psihice, nu doar de cele fizice.

Sigur că promovarea costă, iar agro-turismul nu a avut niciodată fondurile şi concentrarea financiară a instituţiilor turismului de masă. E nevoie de inteligenţă şi rafinament pentru a descoperi valoarea acestui gen de turism. Dar efectele şi beneficiile pentru cei care se aplică asupra acestui produs sunt incalculabile!

 

Anunțuri
Published in: on Iunie 18, 2011 at 10:18 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/06/18/turism-de-masa-versus-agro-turism/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: