Ce nu se înţelege despre agroturism

Editorialul de luni din Curierul National

În general, lumea confundă agroturismul în România cu pensiunile pastelate în care dormi, dar de multe ori nici măcar nu poţi să iei masa pentru că proprietarul e om de afaceri şi învârte mici chioşcuri pe la oraşul din apropiere, aşa că nu are timp să se ocupe de oaspeţi. Cea mai dramatică formă de distrugere a agroturismului am întâlnit-o de curând în Deltă, unde unii din cei care au pensiuni îţi pun casa la dispoziţie şi te lasă să te descurci, pentru că ei se ocupă cu prindere şi cu vândutul peştilor, o activitate mult mai remunerată. Nu tu produse tradiţionale, nu tu ciorbă de peşte la ceaun, pentru că oamenii sunt ocupaţi cu supravieţuirea şi nu pot trăi din cei câţiva turişti care ajung pe acolo pe timpul verii. Nu-i poţi condamna, pentru că nu au altă sursă serioasă de venituri. Dar nu aşa se face agroturismul.

Tocmai de aceea consider necesar să precizez că agroturismul reprezintă o formă de turism complexă care se realizează în mediul rural, în exploataţia agricolă sau în mediul natural şi care urmăreşte deschiderea unor noi posibilităţi de odihnă şi recreere pentru locuitorii oraşelor tot mai poluante, în primul rând, ca şi oricăror altor solicitanţi din ţară şi din străinătate.

Conform teoriei, activitatea agroturistică constă în găzduirea turiştilor într-o clădire amenajată special, dar care trebuie să poarte amprenta unei locuinţe rurale separată de locuinţa gospodarului, sau integrată în ea, dar cu funcţionalitate independentă, şi care păstrează farmecul vieţii de altădată, fără a neglija confortul dorit de către turiştii de azi, adică să fie dotată cu echipamentul necesar pentru un sejur complet.

      Fenomenul turismului rural nu este unul nou. Dorinţa de expansiune şi petrecere a timpului liber şi a vacanţelor la „ţară” constituie preocupări vechi mai ales ale împătimiţilor de natură. Un fel de agroturism în familie se practică în România de mult, cu celebrele vacanţe la ţară unde cei stabiliţi la oraş se duceau pe perioada verii. Nou este modul în care a evoluat această formă de turism atât cantitativ, cât şi calitativ, în ultima perioadă, el tinzând să devină un fenomen de masă.

Această formă de turism trebuie să se dezvolte prin valorificarea caracteristicilor celor trei elemente principale ce caracterizează şi dau specificul acestei activităţi, şi anume spaţiul rural ca suport al procesului de vieţuire şi derulare a activităţilor specifice, populaţia rurală ca element al continuităţii obiceiurilor şi tradiţiilor populare ale satelor şi produsele naturale care au menirea de a împlini cerinţele personale ale celor care vin în ospeţie.

Ce nu se înţelege despre agroturism este faptul că acesta nu cuprinde doar cazarea într-un loc frumos, într-un cadru natural şi cultural deosebit, ci şi derularea unor programe, prestarea unor servicii de bază şi suplimentare specifice, plus activităţile economice predominant agricole sau practicarea unor ocupaţii tradiţionale, la care se adaugă modul de petrecere a timpului liber adecvat zonei respective. Turismul se dezvoltă în mediul rural în strânsă corelaţie cu economia locală, ceea ce conduce la interdependenţă dintre aceste două laturi. Tocmai de aceea, dispariţia economiei agrare locale aduce un grav prejudiciu agroturismului pentru că îi distruge specificitatea.

Reclame
Published in: on iulie 9, 2011 at 12:32 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/07/09/ce-nu-se-intelege-despre-agroturism/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: