Elemente necesare pentru dezvoltarea turismului rural

Editorialul de maine din Curierul National

Dezvoltarea turismului rural necesită producerea unor mutaţii importante în arealul satelor, cu deosebire a celor care dispun de o ofertă turistică importantă, ceea ce înseamnă implementarea unor elemente noi care să capteze interesul turiştilor. Printre elementele necesare unui turism rural de calitate se numără, de exemplu, valorificarea resurselor proprii specifice, fie ele balneare, naturale, vitipomicole, cinegetice, gastronomice, artizanale, etnografice sau folclorice. În plus, agroturismul necesită transformări în plan edilitar, şi mă refer aici la nevoia unor construcţii specifice, fie ele ferme agroturistice sau pensiuni, apoi puncte de informare, brutării, unităţi de deservire (magazine, poştă), amenajări pentru sport şi echitaţie, echipamente igienico-sanitare.

Tranformările merg mai departe şi include modificări ale structurii culturilor agricole şi ale şeptelului, în concordanţă cu satisfacerea cerinţelor turistice în plan gastronomic. Nu este de neglijat riscul procesului de depopulare rurală, care trebuie evitat prin apariţia unor soluţii noi de ocupare a forţei de muncă, mai ales în localităţile rurale în care turismul se poate practica tot timpul anului. Pentru că turismul rural are nevoie de susţinerea unor ocupaţii adiacente, e necesar să se pună accentual şi pe dezvoltarea micii industrii rurale de valorificare primară a produselor agricole şi revitalizare a meşteşugurilor specifice zonei rurale.

În funcţie de zonă, se poate vorbi şi de valorificarea resurselor de apă locale în scopuri energetice şi, mai ales pentru piscicultură, dar şi de abordarea unor soluţii echilibrate privind dezvoltarea viitoare a sectorului agricol, zootehnic, silvic şi agroturistic, în funcţie de specificul zonei.

Iar dacă orăşenii fug de poluare în turismul rural, e de la sine înţeles că se impun soluţii de combatere a poluării mediului prin eliminarea surselor poluante şi conservarea, pe această cale, a unor condiţii de viaţă optime în zonele agroturistice.

Trebuie să acceptăm realitatea faptului că turismul rural se bazează, în majoritatea tipurilor de primire existente, pe dotările ce se regăsesc, în mare parte, în proprietatea privată a locuitorilor din spaţiul rural, în condiţiile în care investiţii foarte mari sunt puţin probabile în turismul rural care nu este producător de venituri precum turismul de mase.

Ca model, putem să ne gândim la reţeaua turismului rural din cadrul statelor Uniunii Europene cu tradiţie, care se remarcă prin condiţiile de organizare, prin organismele neguvernamentale naţionale şi internaţionale care se implică în acest gen de produse turistice, prin sprijinul primit din partea statului (credite pe termen lung, cu dobânda de 3-5% în Franţa, Germania şi Austria, scutiri de impozit pe activitatea turistică, sprijin logistic, formare de cadre şi îndrumare), sau din partea UE.

Reclame
Published in: on Iulie 17, 2011 at 11:49 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/07/17/elemente-necesare-pentru-dezvoltarea-turismului-rural/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: