Ultima şansă pentru fondurile europene

Editorialul de luni din Curierul National

Am cerut delegaţiei FMI la întâlnirea de la sfârşitul săptămânii trecute să urgenteze Guvernul cu înfiinţarea unui minister al fondurilor europene. Motivul nu este să mai adăugăm o suprastructură care să ne piardă timpul şi banii, ci să scăpăm odată de modalitatea autohtonă de a trage de timp şi de a amâna accesarea fondurilor până la momentul în care vom fi depăşit timpul acordat.

Toată ziua Guvernul se plânge că nu sunt bani, şi nu putem să contrazicem această observaţie. Atunci nu avem decât să deschidem ochii şi să ne uităm înspre locul din care pot veni bani care să mai clintească ceva din imobilismul economiei româneşti. De aceea am insistat la întâlnirea cu FMI pe accesarea fondurilor europene. Dacă Guvernul nu ne crede pe noi, reprezentanţii mediului privat, poate îl vor crede pe Jeffrey Franks…

Dar există semnale că şi autorităţile au înţeles că nu se poate să lăsăm absorbţia fondurilor europene de izbelişte ca şi cum am avea prea mulţi bani şi nu mai avem ce face cu ei, nu mai avem nevoie să investim în economia românească, să dezvoltăm diferite sectoare, să ne pregătim oamenii mai bine şi aşa mai departe. Aşa încât mă astept ca în toamnă să avem un reviriment al accesării fondurilor europene, după ce, de câteva luni, se stă şi se stă degeaba, pe paguba României.

Să ne uităm la exemplul Poloniei. Au o rată de absorbţie a fondurilor UE de aproape sută la sută. Care e secretul ? Ce au ei şi noi nu avem ? De ce trebuie mereu să fim codaşii Europei ?

Situaţia trebuie să se schimbe şi de urgenţă. Vom face din această temă un subiect privilegiat în toate întâlnirile cu Guvernul sau cu alte organisme. Şi sper că până la urmă, măcar în al 12-lea ceas, cineva va înţelege că ratăm o mare şansă într-o perioadă în care banii sunt puţini şi sunt scumpi. Şi atunci, de ce să-i pierdem pe aceştia care vin doar cu puţin efort, dar cu multă muncă, ce-i drept ? Poate că tocmai dorinţa de a munci este cea care a început să dispară din România. Dar vremurile nu ne mai permit să fim înceţi şi comozi. Ori ne punem în mişcare, ori rămânem cu buza umflată şi o să căutăm degeaba prin vistieria ţării pentru că nu vom mai găsim bani pentru nimic !

Reclame
Published in: on iulie 23, 2011 at 10:19 AM  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/07/23/ultima-sansa-pentru-fondurile-europene/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Mult succes!!!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: