O şansă pentru agroturism: numărul turiştilor străini se va dubla dacă România promovează muntele, Delta şi viaţa la ţară

Editorialul de luni din Curierul National

Vizita pe care Taleb Rifai, secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului, a făcut-o recent în România a adus o speranţă pentru agroturism. „Unicitatea României sunt muntele, câmpiile, viaţa laţară, care au început să fie valorificate în ultimii 2-3 ani, şi aceasta este direcţia bună”, este de părere oficialul OMT, şi nimic mai îmbucurător nu putea fi spus pentru cei care au investit în agroturism, fie el montan, de câmpie sau de Deltă.

Un alt lucru este important pentru agroturism, mai spune Taleb Rifai, şi anume că turiştii trebuie încurajaţi să cheltuiască mai mult. Aici revenim la pregătirea celor care se ocupă de agroturism care trebuie încurajaţi să dezvolte serviii adiacente, prin care să-l păstreze mai mult timp pe turist şi să-i ofere activităţi suplimentare.

Aceste lucruri nu sunt noi, şi le-am mai spus şi eu de-a lungul timpului. Însă faptul că avem confirmarea de la nivelul Organizaţiei Mondiale a Turismului este un plus. Rifai spune lucrurile pe faţă: “Întoarceţi-vă către adevăratele avantaje, care sunt unice – mănăstirile, munţii, pădurile, traseul lung al Dunării prinţară, gastronomia şi folclorul. Acestea nu sunt valorificate”. Aici este şansa agroturismului, dacă îşi va înţelege menirea şi specificul.

Sigur că mulţi ani agroturismul a fost neglijat pentru că părea desuet, iar românii voiau modernitate, nu întoarcerea la natură sau la tradiţii. Acum însă acestea au devenit ultimul răcnet în materie de turism, pentru că turiştii ţărilor dezvoltate s-au plictisit de zgârie-nori şi de oraşele aglomerate şi caută exact ce avem noi. Sau ce am putea avea, dacă ne-am lua în serios pe această direcţie.

Aşadar direcţia o ştim, mai rămâne să punem mâna pe treabă şi să investim nu doar bani, ci şi multă inteligenţă şi creativitate în a dezvolta un agroturism competitiv. Aici nu e vorba doar de bani, pentru că investiţiile nu sunt imense. E vorba mai degrabă de bun simţ şi de priceperea de a înţelege ce avem valoros şi cum putem vinde aceste calităţi cât mai bine şi cât mai multor turişti.

Reclame
Published in: on iulie 31, 2011 at 11:19 AM  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/07/31/o-sansa-pentru-agroturism-numarul-turistilor-straini-se-va-dubla-daca-romania-promoveaza-muntele-delta-si-viata-la-tara/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Cata dreptate… si cati bani se castiga afara cu agroturismul! Au inceput sa fie mai scumpe ca hotelurile si tot pline sunt! Dar lumea scoate bani ca sa bea o bere artizanala sau sa manance o bucata de carne „din spatele casei”… Adevarat material! Nu suport PSD-ul, dar fostul ministru al turismului stie ce vorbeste… daca erau toti ca el…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: