Un pas important pentru reglementarea jocurilor online

Editorialul de azi din Curierul National

Aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 246/2010 arată că mediul de afaceri poate dovedi cu argumente ce măsuri de reglementare sunt necesare pentru o bună funcţionare a jocurilor online, pentru ca statul român să nu mai piardă anual 100 milioane de euro din impozitarea jocurilor online desfăşurate de firme înregistrate în afara ţării.
Acum însă, legea solicită, în sfârşit, ca firmele de profil să fie obligate să se înregistreze în România. În felul acesta, autorităţile pot impune respectarea unor obligaţii fiscale normale pe care le suportă orice activitate economică şi care pot preveni, de asemenea, acţiunile de spălare de bani.
Ce a făcut de fapt Alianţa Confederaţiilor Patronale din România prin declaraţiile sale publice? A ajutat statul român să conştientizeze faptul că este în interesul lui să colecteze bani la buget şi să reducă găurile din economia neagră. Pentru că jocurile online operate de dinafara României nu sunt nimic altceva decât economie neagră, să nu ne ferim să o spunem. Atâta vreme cât operează în România, dar nu plătesc nimic la buget, nu înseamnă acest lucru evaziune fiscală?
Lucrurile însă nu se opresc aici. Fără implementarea cât mai rapidă a normelor aprobate de Guvern săptămâna trecută, inclusiv prin desemnarea modalităţii de desfăşurare a monitorizării jocurilor de noroc online, litera legii va rămâne moartă, iar situaţia actuală în care bugetul statului pierde bani va continua. În lipsa serviciului de monitorizare şi raportare, legislaţia nu poate fi pusă în aplicare, iar firmele de jocuri online vor continua să îşi desfăşoare activitatea fără să plătească nimic la bugetul de stat. Nici filosofia fiscală, aşa cum este ea gândită în prezent prin impozitarea câştigurilor jucătorilor, nu este corectă, pentru că, practic, nu poate fi aplicată. Mult mai bună ar fi soluţia unei impozitări anuale, care să-i dea garanţia statului că ajunge în mod real să colecteze impozitele prevăzute. Altfel, statul se simte bine cu impozite pe hârtie din care nu ajunge însă să vadă mai nimic la buget pentru că modalitatea de aplicare este imposibilă.
Ar mai exista şi problema publicităţii agresive a firmelor de jocuri de noroc on-line neautorizate în România, lucru care contravine de fapt legii. Lipsa de implicare a autorităţilor în a stopa această publicitate ilegală va stimula dorinţa jucătorilor români de a găsi căile de accesare tot a firmelor din afara ţării şi de a le evita pe cele din România, spre paguba bugetului de stat, bineînţeles. Aşa încât vom continua să fim atenţi şi să sprijinim statul în a-şi exercita funcţiunile, pentru că suntem convinşi că numai un mediu de afaceri corect reglementat este în beneficiul României.
Reclame
Published in: on august 15, 2011 at 9:25 AM  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/08/15/un-pas-important-pentru-reglementarea-jocurilor-online/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

 1. Imi pare rau, dar legea este facuta extrem, dar extrem de prost.
  Nu stiu ce operatori de monitorizare pot accepta si indeplni acele conditii total tampite.
  Daca s-ar face ceva, legea asta ar insemna sfarsitul jocurilor online, pentru ca nu o sa fie nimeni interesat sa aplice. Si statul nu o sa castige nimic, plus oamenii care castigau un ban in plus ( ma refer la poker, nu la casino games) nu o sa mai aiba aceasta sursa de venit.
  Daca vreti sa faceti un ban luati exemplul Estoniei. Au reglementat piata rapid si simplu prin conditii mai putin aspre.
  Si in legatura cu impozitarea. Cum sa impozitezi anual? Imi vine sa rad? Este cumva vreo meserie sa se impoziteze anual?legislatia actuala ( 25% peste 600 ron intr-o singura zi de la un singur organizator este destul de buna. Daca un om castiga pe an 3650 ron, inseamna 10 ron pe zi, cum naiba sa ii impozitezi omului 10 ron???????
  Oricum, ati auzit de Green paper gambling law? Daca se va realiza si se va adopta, ne vom sterge prin unele parti cu legea asta romaneasca extrem de proasta.

 2. Da, se pare ca mi-a fost cenzurat comentariul chiar daca nu am folosit cuvinte obscene.
  In fine, voiam sa spun ca este nu este o lege foarte bine pusa la punct din mai multe puncte de vedere.
  In primul rand, dupa cum am vazut in presa ea incalca dreptul liberei circulatii a serviciilor in UE. Daca firma respectiva nu plateste statului roman impozit chiar daca are clienti si Romania, asta nu inseamna neaparat ca face evaziune fiscala. Ca exemplu, va intreb, magazinele online de haine cu sediul intr-un stat membru UE care ofera produse si romanilor si pentru care nu cred ca platesc taxe in Romania, fac evaziune fiscala?
  In al doilea rand, conditile impuse atat operatorilor de raportare si de monitorizare, cat si ce cele impuse organizatorilor sunt prea aspre si ar putea duce la inchiderea pietei. S-ar putea incerca cu succes exemplul Estoniei care incaseaza bani frumosi la stat iar jucatorii si firmele care opereaza sunt multumite.
  Din ce stiu eu, se lucreaza la Green paper gambling pentru a reglementa piata jocurilor on-line unitar la nivelu UE, iar toate tarile membre vor fi obligate sa il accepte dupa ce va intra in vigoare.
  Iar cu impoztul legislatia actuala este buna, oraganizatorii ar putea inregistra veniturile jucatorilor si ce depaseste suma de 600 ron intr-o zi sa fie impozitat prin stopaj la sursa, iar organizatorul sa verse in contul statului.
  Sper ca raspunsul meu va aparea de data asta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: