Cum schimbă criza valorile

Editorialul de maine din Curierul National

Am avut deja un val al crizei care ne-a arătat că grâul valorează mai mult decât clădirile şi că resursele sunt, până la urmă, cele care contează. A doua criză nu face decât să întârească aceste opţiuni „naturale” ale pieţei care, atunci când este atacată din interior, face apel la instinctul de supravieţuire. Care acţionează cam la fel cu instinctul similar din om. Şi care, atunci când este în pericol, pune pe primul loc datele care îl ajutî să rămână în viaţă.

Aşa se explică de ce grânarii au sărit în TOP 300 cu ocazia crizei. Nu putem decât să fim de acord că hrana e mai importantă decât speculaţiile imobiliare şi că, până la urmă, trebuie să ne hrănim ca să trăim. Un pariu similar se întâmplă între aur şi diferitele monezi. Banii sunt, de fapt, valori abstracte, care există în măsura în care credem noi în ei, noi şi anumite instituţii specializate pe care noi le ţinem ca să creadă în bani. Spre deosebire de simbolul banilor, aurul este o resursă, chiar dacă şi el valorează tot mai mult tot din cauza credinţei noastre în el ca etalon stabil de valoare. Dar între bani şi aur este aceeaşi diferenţă ca între simbol şi materie. Culmea ironiei este că omenirii i-au trebuit mii de ani să ajungă de la aur ca valoare de schimb la moneda abstractă, dar îi trebuie foarte puţin să se întoarcă înapoi de la bani la aur…

Acelaşi lucru se va întâmpla şi în viitor, şi aş urma drumul petrolului şi al apei. Vom ajunge şi în ziua în care petrolul va fi mai ieftin decât apa, sau, ca să nu se înţeleagă cumva că petrolul se va ieftini, că apa va fi chiar mai scumpă decât petrolul care oricum va deveni din ce în ce mai scump pe măsură ce se va împuţina. Şi aici avem deja competiţia dintre două resurse, nu dintre o resursă şi o valoare simbol. Dar şi între resurse există unele care ne ţin în viaţă, cum de exemplu apa şi hrana, şi altele care ne ţin în viaţă mofturile. Nu aş vrea să spun că mobilitatea pe care ne-o asigură petrolul ar fi un moft, nu deocamdată cât încă mai avem hrană şi apă. Dar dacă mutăm problema în Africa, unde lipsa resurselor de bază a început să ucidă oamenii la propriu, ne dăm seama în ce măsură o criză mondială a resurselor poate transforma petrolul în moft, iar apa în aur.

Până să ajungem acolo mai este. Poate scăpăm şi nu vom ajunge niciodată. Dar felul în care criza schimbă valorile este o ocazie să ne schimbăm priorităţile. Chiar şi pentru mediul de afaceri este o ocazie să înţeleagă ce este cu adevărat valoros pe termen lung ca investiţie şi ce nu. România mai are încă resurse. Dacă ştie să şi le preţuiască, va fi bogată din nou în timpurile în care aceste resurse vor valora mai mult decât orice.

 

Reclame
Published in: on august 21, 2011 at 8:42 AM  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/08/21/cum-schimba-criza-valorile/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

 1. Stimate Domnule Dan Matei Agaton,

  ma numesc Mihaela Tiuca si ne-am cunoscut fugitiv, cand Dumneavoastra erati ministrul Mediului, la un targ de turism, in Constanta. Au trecut multi ani de atunci si intre timp, asa cum subliniati in articolul de fata, lucrurilr s-au deteriorat vizibil.

  Va propun o colaborare fructuoasa, cred eu, de ambele parti.
  Reprezint o firma romaneasca, din Sibiu, producatoare de mobila in masiv (cire, nuc, stejar, etc.), cu finisaj manual deosebit. Firma se numeste ITALIAN STYLE si cu bunavointa Dumneavoastra va invit sa urmariti turul virtual al show room -ului de pe site-ul firmei :www.italianstyle.ro.

  In speranta ca veti gasi interesanta oferta mea, va rog sa-mi dati date de contact pentru a lua legatura cu Dumneavoastra direct.

  Va multumesc anticipat si sa auzim numai de bine!

  Mihaela Tiuca
  0745 606044
  deco4u@clicknet.ro


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: