Porniţi consumul, nu tiparniţa de bani!

Editorialul de luni din Curierul National

Toată lumea a aşteptat cu emoţie anunţul lui Ben Bernanke, preşedintele FED, în speranţa că va reporni tiparniţa de dolari sau că va declanşa cumva speranţa investitorilor într-un viitor mai bun pentru care să fie dispuşi însă să şi cheltuiască. Mă tem însă că dezamăgirea a fost mare şi asta pentru că toată lumea aşteaptă salvarea de criză din afară. E ca şi cu schimbarea de mentalitare din România: toţi sunt de acord cu ea, dar întotdeauna ceilalţi trebuie să înceapă. În felul acesta, nimeni nu se străduieşte să facă nimic, acuzând lenea celorlalţi…

Cam aşa şi cu repornirea motoarelor economiei. Europa aşteaptă salvarea de la Germania, o parte din lume de la America, celalată parte de lume de la China şi tot aşa. Nimeni nu e dispus însă să scoată banii de la ascunziş şi să-i introducă în circuit dacă nu pentru un profit maxim, cum erau obişnuiţi marii speculatori, măcar pentru unul modic care să facă în posibil capitalismul în continuare. Dacă toţi posesorii de capital şi-l ţin în braţe, de unde să circule sângele? Dacă nu încurajăm consumul, cum vom încuraja producţia? Dacă nu dăm drumul creditării, chiar şi cu dobândă mai mică, la ce evoluţie ne aşteptăm?

Problema este în continuare că marii decidenţi financiari au rămas obsedaţi de vremurile în care banii se făceau uşor şi nu vor să accepte că vremurile acelea s-au terminat. Poate nu pentru totdeauna, dar pentru o bună bucată de vreme cu siguranţă. Nimeni însă nu este dispus să accepte mai puţin, nimeni nu se gândeşte la sistem şi la felul cum îl prăbuşim toţi prin faptul că ne retragem din el, încercând să protejăm o iluzorie certitudine. De fapt, dacă în chiar această clipă am fi toţi ultra prevăzători şi am ieşi din circuitul consumului din circumspecţie, capitalismul pur şi simplu ar dispărea. Ce ar mai valora atunci prevenţia noastră? Una este să fii cumpănit, alta e să vrei să te salvezi numai pe tine, lucru literalemente imposibil din cauza interconectării.

Şi atunci, ce-i de făcut? Daţi drumul la consum, acesta este, până la urmă, motorul economiei. Oamenii care consumă se simt îndemnaţi să şi producă pentru a avea mijloacele necesare consumului. Dacă ne oprim, tot sistemul se opreşte şi ne întoarcem la troc. Ne place, nu ne place, capitalismul este despre consum, fără această motivaţie şi forţă, vom asista la colapsul iminent al modernităţii. Iar acest avertisment ar trebui spus în primul rând marilor deţinători de capital, pentru că ei pot determina mai multă mişcare în economie decât mulţi dintre cetăţenii cu mijloace obişnuite.

Reclame
Published in: on august 26, 2011 at 7:43 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/08/26/porniti-consumul-nu-tiparnita-de-bani/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: