De ce e România încă o ţară bogată

Editorialul de luni din Curierul National

Ştiu că percepţia publică este aceea că România nu are de niciunele, că este văduvită de orice şi că nu are şanse de viitor. Eu cred că România este încă o ţară bogată, şi am şi argumente. În primul rând, ca să încep cu evidenţa, România are ape. Deocamdată asta pare o glumă, dar nu numai că nu toate ţările au apă dulce, dar, în plus, aceasta va deveni o raritate care va îmbogăţi pe oricine o va deţine.

Apoi, România are pământ agricol şi poate produce hrană. Mâncarea va deveni şi ea o marfă foarte scumpă, dacă nu a şi devenit deja. Deja, când poţi produce mâncare şi deţii apă, se cheamă că eşti o ţară bogată, desigur, cu condiţia să şi ai grijă de aceste resurse. Aici intervine „dacă”. Cum tot felul de ţări şi companii se îngrămădesc pe terenul nostru agricol, nu ştiu dacă nu ar trebui să avem grijă ca nu cumva România să ajungă să producă mâncare numai pentru alţii. Nici nu apele treaba nu e sigură. Sunt convins că la această oră multă lume inspectează psibilitatea de a achiziţiona din resursele de apă dulce ale României. Anumite lucruri de bază ar trebui însă să rămână ale noastre, pentru că nici nu ştim cât vor valora peste câţiva ani.

Din acest punct de vedere avem nevoie de politici publice prin care să ne protejăm resursele naturale, cele de care vor depinde viitorul. Deocamdată petrolul şi tehnologia sunt cele mai preţioase, dar atunci când apa şi hrana vor deveni penurie cred că un sac de grâu va valora mai mult decât un depozit de IPad-uri sau alte gadgeturi. Păcat că nu reuşim să întrevedem viitorul aşa cum promite el să arate. Suntem din ce în ce mai mulţi, iar resursele naturale sunt din ce în ce mai puţine.

Atunci când am anunţat iminenţa unei crize alimentare, mulţi au crezut că e o glumă. Numai cine n-a fost niciodată într-o ţară din care lispeşte hrana şi apa poate crede că împuţinarea resurselor de bază este o jucărie. Pe lângă criza alimentară, mărirea şi decăderea imobiliarelor sunt un film ieftin de week-end. România nu are voie să îşi ia în derâdere resursele naturale şi posibilităţile sale agricole. Altfel ne vom trezi săraci de-a binelea într-o ţară bogată.

Reclame
Published in: on Septembrie 3, 2011 at 1:21 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/09/03/de-ce-e-romania-inca-o-tara-bogata/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: