Economia constă în detalii

Editorialul de luni din Curierul National

În general, când se vorbeşte de economie, se fac planuri măreţe, se construiesc strategii generoase şi se fac calcule globale. Din păcate, dincolo de romantismul unei asemenea abordări, care dă bine şi la marele public de altfel, motiv pentru care este preferata politicienilor, analiştilor şi comentatorilor, economia constă în detalii. Este la fel ca în cadrul unei mari companii a cărei cifră de afaceri de milioane de euro, să zicem, poate fi constituită şi din tranzacţionarea unor lucruri mărunte precum pâinea, laptele sau şuruburile. Iar dacă lucrurile mărunte nu sunt gestionate cu grijă, nici marile profituri nu au vreodată loc.

Cazurile care pot să demonstreze acest punct de vedere, pot părea nesemnificative la prima vedere. Să luăm, de exemplu, industria tichetelor de masă, un sector important dacă nu prin cifra de afaceri, deşi considerabilă, atunci măcar prin efectul social şi asupra pieţei muncii, ştiut fiind că tichetele de masă reprezintă un stimulent pentru mulţi angajaţi, o modalitate de a reduce economia neagră, dar şi un sprijin acordat pentru o alimentaţie mai bună.

Global, sună bine. În particular, valoarea nominală a tichetului de masă, un detaliu, nu-i aşa, care trebuia indexată la începutul lunii septembrie conform cu inflaţia, a rămas suspendată în aer. La această oră nu se ştie nici dacă va fi crescută corespunzător cu inflaţia, nici dacă a rămas aceeaşi, pentru că acest „detaliu” de a respecta legea şi de a menţine tichetele de masă la o valoare corectă a scăpat.

Dacă ne uităm la indicele preţurilor de consum al produselor alimentare, care a crescut în semestrul 1 al anului 2011 faţă de al doilea  semestru al anului 2010  cu 3,9%, sigur că ne-am aştepta la o creştere echivalentă a valorii tichetului de masă, deşi nici până acum echivalarea nu a fost la acelaşi nivel.

Oricum ar fi, reglementarea este urgentă, pentru că în aceste mici detalii de armonizare la timp rezidă funcţionalitatea unei economii. Pentru că la fel cu industria tichetelor de masă, mâine nu vom avea la timp reglementarea unei alte indexări, dintr-un alt sector, iar industria respectivă nu va şti cum să procedeze ca să-şi desfăşoare activitatea corect. Asta ca să nu mai vorbim de cetăţenii afectaţi de necorelarea creşterilor care îi avantajează pe ei cu inflaţia care îi dezavantajează.

De aceea revin şi spun că o economie are nevoie de detalii, de funcţionalitatea şi acurateţea acestui gen de amănunte fără de care nici tabloul global nu va arăta prea bine.

Anunțuri
Published in: on Septembrie 10, 2011 at 6:33 PM  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/09/10/economia-consta-in-detalii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Felicitari pentru intreaga activitate! Am avut ocazia sa va cunosc acum multi ani! Ati ramas acelasi om respectuos si cu prestanta!
    Felicitari!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: