România, servită cu ocaua mică de Europa

EDITORIALUL DE AZI DIN CURIERUL NATIONAL
Ţările europene importante se chinuie de ceva vreme să salveze moneda euro şi stabilitatea economică a Uniunii. Nimic nu pare mai important, în acest context, decât felul în care ţările sănătoase vor şti să fie solidare cu cele bolnave. Şi nu dezinteresat. Chiar dacă Grecia are păcatele ei şi nu a intrat în criză nevinovată, a-i întoarce spatele poate părea o soluţie buna de moment, dar cu siguranţă dezastruoasă pe viitor. Dezastruoasă în primul rând pentru construcţia europeană. Pe care, dacă o mai vrem solidă, trebuie să lăsăm mofturile de state de prim rang (mă refer aici la ţările fără probleme) şi să punem laolaltă nu numai profiturile şi avantajele, ci şi pagubele.

În acelaşi context, mi se pare nedreaptă decizia Olandei de a bloca aderarea României la spaţiul Schengen. Este similară în spirit cu solicitarea de permise de muncă pentru muncitorii români din Spania. Un fel de a ne spune că nu suntem europeni de rangul întâi, titlu rezervat, nu se ştie de ce, doar ţărilor mai vechi din UE. Asemenea gesturi, cică motivate economic, sunt de natură să crească euroscepticismul şi neîncrederea în partenerii europeni. Mai ales că aici nu vorbim de o situaţie economică gravă şi costisitoare precum a Greciei. Românie nu e ţinută cu greu în cârcă de Europa, ci, deocamdată cel puţin, România este contributor direct la Uniunea Europeană. Şi atunci, de ce suntem serviţi cu ocaua mică? Nu-mi plac teoriile conspiraţioniste, dar felul în care mereu ni se impun limite şi delimitări are mai degrabă legătură cu competiţia economică decât cu principiile invocate la luarea unor asemenea decizii. Numai Dumnezeu ştie câţi bani vom pierde prin prelungirea şederii noastre în afara Spaţiului Schengen. România respectă condiţiile draconice impuse de Uniune ca să nu devină o povară, dar atunci când e vorba să intrăm în club, nu avem faţă. Acest gen de dublă măsură nu este de manieră să consolideze construcţia europeană, acest lucru e clar. Şi, dincolo de injusteţea deciziei, este neprofitabilă pe termen lung. Dacă cineva mai crede în Europa că îşi poate proteja cumva economia proprie punând-o la index pe cea a partenerilor oficiali din Uniune, se înşeală. Globalizarea îşi va spune cuvântul oricum. Numai că, în loc să avem o Europă puternică şi consolidată, în stare să reziste la competiţia cu noii poli de putere mondiali, o să avem mici state care se cred grozave privindu-se prin lupa manualelor de istorie, dar care nu vor conta pe harta deciziilor globale.

 

Anunțuri
Published in: on Septembrie 19, 2011 at 8:34 AM  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/09/19/romania-servita-cu-ocaua-mica-de-europa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. LA MULTI ANI !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: