Cazul Nokia şi volatilitatea capitalului

Editorialul de luni din Curierul National

Cazul Nokia ne arată cât de volatil este capitalul într-o lume în care distanţele au fost anulate de călătoria cu avionul, de circulaţia online a banilor şi de deschiderea pieţelor. Situaţia de la Nokia nu este o excepţie cu ceea ce fac toate firmele mari pe piaţa internaţională. Vânând mereu costuri mai mici şi noi pieţe, multinaţionalele se perindă de-a lungul şi de-a latul globului mai ceva ca turiştii în vacanţă. Nimeni nu mai poate face planuri pe termen lung pentru că astăzi sunt, mâine s-ar putea ca Vietnamul sau Insulele Feroe să li se pară mai atractive. Competiţia în a atrage mari investitori şi firme cu amprentă economică mare într-o zonă a devenit atât de mare încât, mai nou, statul este cel care trage de investitori să vină să se aşeze într-un loc sau altul. Fireşte că firmele sunt cele care impun şi condiţiile. Iar bătălia e mare, şi se dă la nivelul fiecărui euro, în tot ceea ce înseamnă taxe, scutiri, modalităţi de transport, facilităţi etc.

Să recunoaştem că nu stăm prea bine. Comparativ cu ţările asiatice, costurile noastre de producţie nu sunt competitive. Comparativ cu ţările dezvoltate, infrastructura noastră lasă mult de dorit. Suntem într-o bătălie pentru care nu ne-am înarmat destul şi, probabil, de aceea avem surprize precum cea de la Jucu.

Ar trebui poate să ne pregătim mai bine pentru a atrage investitorii. Sau măcar pentru a nu-i pierde pe cei care îi avem deja. Alianţa Confederaţiilor Patronale din România a atras de multe ori atenţia asupra fiscalizării şi birocraţiei greoaie, de exemplu, lucru care nu e de natură să atragă bani în România. De nimic nu se tem mai mult investitorii decât de birocraţie şi de fiscalitate ridicată. Şi acest lucru este valabil şi pentru investitorii români care preferă de multe ori să-şi ţină banii la puşculiţă sau să investească în altă parte… Nimic mai anormal, desigur, dar capitalismul nu prea ţine seamă de patriotism, ci de regulile pieţei. Aşa încât România trebuie să facă efortul de a învăţa şi respecta aceste reguli, fiind atentă mereu la ce fac ceilalţi care ne-ar putea lua investitorii fiind mai atrăgători în termeni de avantaje.

Nu e de şagă, până şi China a fost depăşită ca atractivitate pentru investitori de Vietnam şi de alte ţări din Asia. Aşa că nimeni nu stă pe un piedestal intangibil. Iar cine nu se adaptează, pierde în favoarea celor care se mişcă mai repede şi mai convingător.

 

Reclame
Published in: on octombrie 2, 2011 at 10:52 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/10/02/cazul-nokia-si-volatilitatea-capitalului/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: