Capitalismul de tip caritas

Editorialul de luni din Curierul National

Criza se prelungeşte ca o gripă rebelă pentru că ne-am construit, în timp, la nivel global, un sistem capitalist de tip caritas, şi nu mă refer la celebra reţea filantropică a Bisericii Catolice, ci la nu mai puţin celebra reţea piramidală care i-a lăsat pe mulţi români faliţi. Aşa încât românilor care sunt foarte nemulţumiţi de felul în care funcţionează lucrurile la noi, de multe ori pe bună dreptate, nu pot decât să le recomand să ne uităm cu mare atenţie şi la ceea ce se întâmplă şi în ograda altora. Asta ca să nu uităm de zicala aceea, „Când mă analizez mă detest, când mă compar, mă reconsider”.

Aşa că hai să ne reconsiderăm şi să ne uităm atenţi la felul în care pachetele de ipoteci şi alte genuri de datorii au fost plimbate între bănci sub diferite ambalaje şi denumiri firoscoase, în dansul acela ameţitor care a dus în cele din urmă la criza subprime din SUA. Personal, când încerc să analizez această criză, devenită mai nou un fel de infracţiune în formă continuată, am o senzaţie de deja vu. Parcă văd toate sistemele piramidale – la noi cel mai celebru fiind Caritasul amintit – cu logica lor imberbă potrivit căreia putem face bani fără să producem nimic, doar din a-i plimba de la unii la alţii. Şi piramida ar trebui să funcţioneze numai pentru că specialiştii numesc această visare strategie de investiţie, iar acumularea, mutarea şi restructurarea datoriilor sunt poreclite servicii financiare dedicate.

Criza continuă pentru că fantezia şi fascinaţia Caritasului este de neoprit în imaginarul colectiv. Unii profită de acest vis modern şi ni-l vând în continuare, chiar dacă felul în care Grecia a trebuit iertată de jumătate din datorie doar pentru ca cealaltă jumătate să mai aibă o şansă să reajungă în conturile creditorilor ar trebui să ne dea de gândit. Capitalismul iniţial făcea legătura între profit şi producţie, iar speculaţia era rezervată prea puţinor iniţiaţi, în aşa fel încât restul capitaliştilor puteau suporta marja de eroare a celor care voiau să facă bani doar din proiecţia valorilor abstracte. Acum însă numai China mai produce, şi nu întotdeauna de mare calitate. Restul preferă să se joace la ruleta împrumutului şi dobânzilor, în timp ce bugetele publice stau să se prăbuşească sub povara deficitelor galopante. Finalul Caritasului este însă unul singur, întotdeauna: piramida se prăbuşeşte, prinzându-i sub ea pe toţi cei care au avut iluzia că ea ar fi eternă sau măcar solidă precum construcţiile faraonilor. Când colo, piramidele financiare care tremură la orice schimbare de spirit a consumatorilor, nu au mai multă consistenţă decât o fată morgană.

Reclame
Published in: on Octombrie 29, 2011 at 5:32 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/10/29/capitalismul-de-tip-caritas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: