Tichetele de vacanţă, o soluţie pentru turismul românesc

Editorialul de luni din Curierul National

Am iniţiat legea tichetelor de vacanţă încă de pe vremea când eram ministru al Turismului. Din fericire, în 2009, iniţiativa a fost reluată, iar industria de profil a salutat cu bucurie posibilitatea de a-şi vedea activitatea încurajată prin această modalitate eficace şi benefică pentru toţi participanţii. Totul până când criza a trezit în statul român o foame cronică după taxe şi impozite, foame care, între noi fie vorba, i-a făcut mai mult rău decât bine economiei româneşti. Aşa s-a ajuns ca, pe lângă tichetele de masă, să fie impozitate şi tichetel de vacanţă.

Tichetele de vacanţă însă nu apucaseră să se instaleze bine pe piaţă, iar practica lor era abia la început. Destul pentru ca impozitarea cu 16 la sută la salariat şi condiţia ca firmele care le  acorda să fi avut venit sau profit în anul anterior să le descurajeze din firava lor existenţă. Şansa pe care tichetele de vacanţă ar putea-o însemna pentru un sector turistic foarte grav lovit de criză nu trebuie însă abandonată. Pentru aceasta este necesar însă ca şi legiuitorul să mai lase din pretenţii şi să se hotărască: preferă să puna piedici acordarii acestor tichete, sau preferă să câştige din „albirea” activităţii turistice şi din taxele şi impozitele care ar rezulta din cheltuielile pe care le-ar atrage acest gen de recompensă în sectorul respectiv? Eu am zis întotdeauna că pentru economie e mai bine dacă realizează, cel puţin la început, un câştig mic, dar sigur, din care şi statul îşi ia cota parte, decât să avem un sistem care să viseze la taxe uriaşe pe care nu le plăteşte nimeni. Mai mult decat atât, se pare ca premisele sunt bune, iar oamenii nu au renunţat la concedii, doar că nu şi le petrec în România. Agenţiile se declara mulţumite de câştigurile din vacanţele vândute, în schimb, turismul practicat de români în ţară a scăzut.

Ce propun aşadar este ca tichetele de vacanţă să fie scutite de impozitul de 16 la sută, iar firmele să nu mai aibă condiţii stricte de implementare. Mai mult, aceste tichete ar putea fi folosite în loc de prime de vacanţă şi în cazul angajaţilor la stat, în aşa fel încât eforturile făcute de  buget pentru a încuraja bugetarii să fie răsplătite prin taxele ce se vor întoarce la buget în urma cheltuirii lor în ţară.

Doar cu aceste câteva măsuri ce pot revitaliza tichetul de vacanţă am putea să ne mândrim şi noi, în câţiva ani, nu numai cu faptul ca România este o ţară minunată, dar şi cu faptul că este o destinaţie turistică de top.

 

Anunțuri
Published in: on Noiembrie 4, 2011 at 11:34 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/11/04/tichetele-de-vacanta-o-solutie-pentru-turismul-romanesc/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: